Înainte de a pleca spre Vârful Omu
Pe timp de iarnă:
Aproape toate traseele spre Vârful Omu descrise în acest articol sunt închise pe timp de iarnă din cauza riscului de avalanșă. Pot fi parcurse iarna doar cu echipament adecvat și doar atunci când condițiile meteo și din teren o permit.
Consultă buletinul nivometeorologic, starea vremii și confirmă la Salvamont că traseul pe care vrei să mergi poate fi parcurs în siguranță.
Pe timp de vară:
La peste 2000 de metri altitudine este mult mai frig ca la poalele muntelui. E bine să ai la tine haine groase, inclusiv căciulă și mănuși, chiar și în lunile de vară. Nu uita de crema de soare și nici de pelerina de ploaie. La munte vremea se poate schimba brusc, chiar dacă prognoza meteo e favorabilă.
Poartă încălțăminte cu aderență bună. Din cauza neatenției sau a oboselii se pot întâmpla tot felul de accidente stupide, inclusiv pe Platoul Bucegi.
Ia la tine suficientă apă și mâncare. Din păcate, nu te poți baza pe nicio cabană de pe Platoul Bucegi (uneori sunt închise, alteori nu sunt aprovizionate).
Cabana Omu
Update iunie 2024:
În ultimii ani, Cabana Omu a fost deschisă doar în weekendurile din timpul verii, dar din iunie 2024 cabana Omu va fi gestionată de cabanieri noi, iar lucrurile cel mai probabil se vor schimba în bine.
Număr telefon Cabana Omu: +40742348001 (sursa).
De la Cabana Omu poți cumpăra (dacă au pe stoc) apă, sucuri, bere la PET și mâncare caldă. De obicei cabana este aprovizionată, dar se întâmplă să rămână și fără marfă.
Mașina din poza de mai sus era a fostului cabanier, cu ea făcea aprovizionarea. Accesul turiștilor cu mașina pe Platoul Bucegi este permis doar până la Cabana Piatra Arsă (la 10 km de Omu).
Trasee din Bușteni spre Vârful Omu
Din București se poate ajunge foarte ușor în orașul Bușteni, la poalele munților Bucegi, cu trenul. Trenurile inter-regio (IR) sau regio-expres (RE) parcurg distanța București-Bușteni în mai puțin de 2 ore.
Odată ajunși în Bușteni putem zări pe stâlpii de electricitate mai multe marcaje turistice care ne ghidează spre intrările în diverse trasee din Munții Bucegi și Baiului.
Unele trasee pornesc din apropierea stației de telecabină (la capătul străzii Telecabinei), câteva de la Căminul Alpin (la capătul străzii Morarului), iar altele de la Gura Diham.
Deși Vârful Omu nu este menționat pe toate indicatoarele din Bușteni, e bine de știut că toate traseele care duc spre Platoul Bucegi sau Cabana Mălăiești continuă și spre Omu.
Un circuit din Bușteni până pe Omu și înapoi ar trebui să dureze cel mult 10-12 ore în condiții de vară, în ritm de drumeție, cu bagaj ușor, de o zi.
Traseele care trec pe la Pichetul Roșu pot fi "lungite" pornind direct din Bușteni, de la Căminul Alpin, sau scurtate, pornind de la Gura Diham spre Cabana Poiana Izvoarelor.
Din Gara Bușteni până la Gura Diham sunt aproximativ 5 km, pe drum asfaltat.
Un taxi din Gara Bușteni până la Gura Diham costă aproximativ 35 de lei. Dacă vii cu mașina personală o poți parca gratuit în fața Cabanei Gura Diham.
Traseu Bușteni - Valea Cerbului - Vârful Omu
Traseu: Gara Bușteni - Căminul Alpin - Plaiul Munticelul - Poiana Coștilei - Valea Cerbului - Vf. Omu
- durată: 6 ore
- lungime: 11 km
- diferență de nivel: 1688 m+, 88 m-
- track GPS
- ⚠️ traseu închis iarna
Marcaje:
- Triunghi roșu: Gara Bușteni - Căminul Alpin - Plaiul Munticelul - Poiana Coștilei
- Bandă galbenă: Valea Cerbului - Vf. Omu
Urcarea pe Valea Cerbului este solicitantă, dar nu e tehnică. Este o variantă bună atât pentru urcare cât și pentru coborâre.
Lumea percepe acest traseu ca fiind unul lung, dar, de fapt, este cel mai scurt traseu marcat din Bușteni până pe Vârful Omu.
Traseu Bușteni - Jepii Mici - Vârful Omu
Traseu: Gara Bușteni - Jepii Mici - Cabana Caraiman - Cabana Babele - Vârful Omu
- durată: 6-7 ore
- lungime: 12.5 km
- diferență de nivel: 1753 m+, 162 m-
- track GPS
- ⚠️ traseu închis iarna
Marcaje:
- Cruce albastră: Gara Bușteni - Strada Telecabinei - Valea Jepilor (Jepii Mici) - Cabana Caraiman - Cabana Babele
- Bandă galbenă: Cabana Babele - Vârful Omu
Traseul pe Valea Jepilor (Jepii Mici) este abrupt, cu multe zone expuse, asigurate cu lanțuri. În weekenduri este foarte aglomerat, se pot forma cozi în zonele mai delicate. Coborârea este foarte solicitantă, nerecomandată celor cu rău de înălțime.
De la Cabana Caraiman gradul de dificultate este scăzut (se merge în mare parte pe Platoul Bucegi).
Traseu Bușteni - Jepii Mari - Vârful Omu
Traseu: Gara Bușteni - Jepii Mari - Cabana Piatra Arsă - Cabana Babele - Vârful Omu
- durată: 7-8 ore
- lungime: 16.2 km
- diferență de nivel: 1698 m+, 106 m-
- track GPS
- ⚠️ traseu închis iarna
Marcaje:
- Triunghi albastru: Gara Bușteni - Strada Telecabinei - Jepii Mari - Canton Schiel - Cabana Piatra Arsă
- Bandă galbenă: Cabana Piatra Arsă - Cabana Babele -Vf Omu
Traseul Jepii Mari este solicitant, cu câteva porțiuni mai expuse, dar este mai puțin tehnic ca cel de pe Valea Jepilor (Jepii Mici), fiind o variantă bună atât de urcare cât și de coborâre. Începe din Bușteni, din același loc ca traseul ce urcă pe Valea Jepilor.
Odată ce ajungem în Platoul Bucegi, la Cantonul Schiel, gradul de dificultate devine mic. Continuăm într-o urcare ușoară spre Piatra Arsă, apoi spre Cabana Babele și de acolo spre Vârful Omu.
Traseu Gura Diham - Pichetul Roșu - La Prepeleac - Vf Bucșoiu - Vârful Omu
Traseu: Gura Diham - Cabana Poiana Izvoarelor (închisă) - Pichetul Roșu - La Prepeleac - Vârful Bucșoiu - Vârful Omu
- durată: 6-7 ore
- lungime: 10 km
- diferență de nivel: 1759 m+, 261 m-
- track GPS
- ⚠️ traseu închis iarna
Marcaje:
- Bandă roșie: Gura Diham - Cabana Poiana Izvoarelor (închisă) - Pichetul Roșu - La Prepeleac - Vârful Bucșoiu - Vârful Omu
Este un traseu dificil și solicitant, dar spectaculos.
Partea interesantă începe de La Prepeleac, de unde, până pe Vf Omu, vei acumula 850 m diferență de nivel pe o distanță de aproximativ 3 km. Pe acest segment vei întâlni și porțiuni tehnice, unele asigurate cu lanțuri. Trebuie mers cu atenție pentru că se poate pierde marcajul.
Traseu Gura Diham - Pichetul Roșu - La Prepeleac - Cabana Mălăiești - Vârful Omu
Traseu: Cabana Gura Diham - Cabana Poiana Izvoarelor - Pichetul Roșu - La Prepeleac - Cabana Mălăiești - Cabana Mălăiești - Poteca de vară spre Vârful Omu
- durată: 7 ore
- lungime: 12.3 km
- diferență de nivel: 1805 m+, 307 m-
- track GPS
- ⚠️ traseu închis iarna
Marcaje:
- Bandă roșie: Cabana Gura Diham - Cabana Poiana Izvoarelor - Pichetul Roșu
- Triunghi roșu: Pichetul Roșu - La Prepeleac - Cabana Mălăiești
- Bandă albastră: Cabana Mălăiești - Poteca de vară spre Vârful Omu
Acest traseu este puțin mai lung ca cel care de la Prepeleac urcă direct spre Vârful Bucșoiu, dar are avantajul că e mai puțin abrupt, este foarte umblat și trece pe la Cabana Mălăiești, un bun loc de popas.
De la Cabana Mălăiești se urcă pe Valea Mălăiești pe bandă albastră, având grijă să se urmeze traseul care merge pe așa-numita "potecă de vară", și nu cel care urcă prin Hornul Mare. Parcurgerea Hornului Mare nu este recomandată pe timp de vară (este abrupt, terenul e accidentat, au loc căderi de pietre).
Alte variante frumoase de trasee care urcă spre Omu de la Cabana Mălăiești:
Trasee scurte/ușoare spre Vârful Omu
Aceste trasee pornesc din zona Padina/Peștera sau Piatra Arsă, unde se poate ajunge cu mașina.
Dacă nu ai mașină, poți afla cum se ajunge pe jos la Piatra Arsă și în zona Padina din acest articol:
Traseu Salvamont Peștera - Vârful Omu
6.6 km, 887 m+, 3 ore
- ⚠️ traseu închis iarna
Marcaj: bandă albastră
Până în zona Padina/Peștera Ialomiței se poate ajunge cu mașina.
Traseul pe Valea Obârșia Ialomiței, marcat cu bandă albastră, este de dificultate medie. Se urcă constant, timp de aproximativ 3 ore. Ca lungime, este cel mai scurt traseu spre Vârful Omu.
Traseu Piatra Arsă - Babele - Vârful Omu
10 km, 645 m+, 73 m-
- ⚠️ traseu dificil iarna, e nevoie de echipament de alpinism
Marcaj: bandă galbenă
La Cabana Piatra Arsă se poate ajunge cu mașina.
De la Cabana Piatra Arsă până pe Vârful Omu se merge în mare parte pe Platoul Bucegi, traseul fiind de dificultate mică. Totuși, traseul e destul de lung, sunt 10 km doar dus. Un circuit durează aproximativ 6 ore.
Dacă circulă, din Bușteni se poate lua Telecabina până la Cabana Babele, de unde se fac, în medie, 2-3 ore până pe Vârful Omu.
Trasee din Bran spre Vârful Omu
- ⚠️ trasee închise iarna
Din Bran se poate urca pe Vârful Omu pe Culmea Clincea, parcurgând în sens invers acest traseu:
Tot din Bran pornește acest frumos circuit cu urcare pe Valea Gaura și coborâre pe Valea Ciubotea:
Trasee parcurse iarna spre Vârful Omu
Trasee alpine/nemarcate spre platoul Bucegi și Vârful Omu
Aceste trasee sunt doar pentru cei experimentați, în ordinea dificultății.