Cuprins:

Traseul Jepii Mari, marcat cu triunghi albastru, începe de la capătul străzii Telecabinei din Bușteni, de la altitudinea de 1000 de metri, și urcă până la Cabana Piatra Arsă (1950 m).

În trecut, acest traseu era cunoscut sub denumirea de “poteca Schiel” pentru că urma traiectul unui funicular de lemne construit la începutul secolului trecut de către frații Schiel, care dețineau fabrica de hârtie din Bușteni. Mai multe detalii interesante despre istoricul traseului găsiți aici.

Acest traseu poate fi folosit ca o cale rapidă de acces din Bușteni pe Platoul Bucegi, de unde se poate continua ori spre Vârful Omu, ori spre Peștera Ialomiței și Cabana Padina.

De exemplu, ca să ajungem la Valea Horoabei direct din Bușteni, am urcat pe Jepii Mari până la Piatra Arsă și apoi am coborât spre Padina.

Traseu: Bușteni – Jepii Mari (Poteca Schiel) – Cantonul Schiel – Cabana Piatra Arsă

  • Marcaj: triunghi albastru
  • Durată: 3-4 ore
  • Dificultate: medie, urcare solicitantă
  • Lungime: 6 km
  • Urcare cumulată: 1100 m
  • Sezonalitate: închis iarna
  • Jepii Mari – intrarea în traseu

Jepii Mari – intrarea în traseu

Intrare traseu Jepii Mici și Jepii Mari

Traseul Jepii Mari începe la doar 2 km de Gara Bușteni, la capătul străzii Telecabinei, din același loc cu traseul Jepii Mici.

E bine de știut că vei trece pe lângă un supermarket, Penny Market, în caz că ai nevoie să te aprovizionezi.

Dacă vii cu mașina o poți lăsa în parcările de lângă stația de telecabină. Taxa este de 15 lei/zi (2019).

  • Click aici pentru a naviga cu Google Maps la intrarea în traseu.

Jepii Mari – dificultate

Jepii Mari – dificultate

Urcarea pe Jepii Mari este destul de abruptă, deci solicitantă din punct de vedere fizic, dar din punct de vedere tehnic pune mult mai puține probleme ca traseul pe Valea Jepilor (Jepii Mici).

De la bază până la Cabana Piatra Arsă se cumulează o diferență de nivel pozitivă de 1100 de metri, pe o distanță de numai 6 km. Timpul mediu de parcurgere al traseului este de 3-4 ore.

Poteca are câteva porțiuni mai expuse iar pe alocuri devine destul de îngustă sau chiar s-a surpat în totalitate, dar zonele unde e necesară folosirea mâinilor pentru sprijin sunt destul de puține.

Ultima parte a traseului, după ieșirea din pădure și până la Cantonul Jepi, este puțin mai expusă și accidentată, o bucată fiind asigurată cu un cablu de metal. Aici se poate aluneca destul de ușor dacă stânca este udă sau acoperită de gheață.

Cantonul Schiel

Cantonul Schiel (1930 m)

Greul se termină odată ce ajungem la Cantonul Schiel (Cantonul Jepi). De aici până la Cabana Piatra Arsă mai e doar 1 km, aproape pe plat, pe o potecă încadrată de jnepeni.

Cantonul Schiel este o acum clădire părăsită, situată într-un loc cu o vedere superbă asupra orașului Bușteni și a Munților Baiului.

De la Cantonul Schiel spre Piatra Arsă

Unde se poate continua de la Cabana Piatra Arsă

Cabana (mai degrabă hotelul) Piatra Arsă e situată pe Platoul Bucegilor, la altitudinea de 1950 m. Până în apropiere de cabană se poate ajunge cu mașina pe TransBucegi (DJ 713).

1. Traseu Piatra Arsă – Jepii Mari – Bușteni

Coborârea pe Jepii Mari în Bușteni durează cam 3-4 ore, conform informațiilor de pe indicatoare.

2. Traseu Piatra Arsă – Babele și Sfinxul – Bușteni

De la Cabana Piatra Arsă se poate continua într-o plimbare lejeră de 3.5 km spre stația de Telecabină de lângă Cabana Babele și formațiunile stâncoase renumite – Babele și Sfinxul.

Se poate lua telecabina înapoi spre Bușteni sau coborî pe traseul Jepii Mici (3 ore, dificil).

Dacă timpul permite, merită vizitată și Crucea Eroilor (cam 2 ore dus-întors de la Cabana Babele).

3. Traseu Piatra Arsă – Piciorul Pietrei Arse – Poiana Stânii – Gara Sinaia

De la Cabana Piatra Arsă se poate coborî în Sinaia pe Piciorul Pietrei Arse (bandă albastră, 4-5 ore). Este un traseu frumos, poate puțin mai ușor ca dificultate comparativ cu Jepii Mari, lung de 10 km.

4. Traseu Piatra Arsă – Peștera Ialomiței

Totodată, de la Piatra Arsă se poate coborî spre Peștera Ialomiței, pe traseul marcat cu bandă albastră (5 km, 2 ore, traseu ușor).

Vremea pe Jepii Mari

Informați-vă despre starea vremii pe Platoul Bucegi înainte de a pleca pe traseu. În lunile de vară e posibil să se formeze furtuni cu trăsnete în a doua parte a zilei.

Jepii Mari – echipament necesar

De pe indicatorul de la începutul traseului aflăm că avem nevoie de un “nivel ridicat de echipare”. Asta ar însemna:

  • pantofi cu aderență bună
  • haine groase (pe Platoul Bucegilor, la 2000 de metri altitudine, este mult mai frig decât la poalele muntelui)
  • frontală
  • apă (2 litri de persoană)

Traseul Jepii Mari este închis iarna

Traseul e catalogat ca fiind “interzis iarna“, dar poate fi parcurs și pe timpul iernii în anumite condiții, cu echipament adecvat (colțari și piolet) și cu o confirmare de la Salvamont că nu există pericol de avalanșă.

Nu vă aventurați iarna pe Jepii Mari fără să vă informați și dacă nu aveți experiența necesară!

Jepii Mari iarna