Pe 3 iulie 2021 am urcat la Vârful Omu pe următorul traseu:
Gura Diham - Pichetul Roșu - La Prepeleac - Cabana Mălăiești - Padina Crucii - Lacul Țigănești - Refugiul Țigănești - Turnurile Țigănești - Vârful Scara - Vârful Omu - Valea Cerbului - Poiana Coștilei - Căminul Alpin din Bușteni
Traseul este de dificultate medie, cu o lungime de 25 km și 2000 m diferență de nivel, iar în zilele senine oferă priveliști ample spre masivele Postăvaru, Piatra Mare și Piatra Craiului.
Marcaje și timpii de pe indicatoare
Video
Dificultate și sezonalitate
Traseul are o lungime de 25 km și o diferența de nivel cumulată de aproximativ 2000 de metri.
☀️În condiții de vară, dificultatea traseului este medie.
Sunt niște porțiuni expuse, asigurate cu lanțuri, în ultima parte a traseului spre Cabana Mălăiești și între Turnurile Țigănești și Vârful Scara.
La începutul lunii iulie, pe Valea Cerbului încă era o limbă de zăpadă destul de lată pe care a trebuit să o traversăm cu atenție. Și pe Take a trebuit să ieșim puțin din potecă pentru a ocoli o porțiune de zăpadă înghețată.
⚠️ Evitați acest traseu dacă se anunță furtuni cu trăsnete!
❄️ Pe timp de iarnă următoarele segmente sunt închise din cauza riscului de avalanșă:
- Pichetul Roșu - Cabana Mălăiești
- Padina Crucii - Refugiul Țigănești
- Vârful Omu - Valea Cerbului - Poiana Coștilei
Durată
Am parcurs traseul în 10.5 ore, cu rucsacuri ușoare. Durata cumulată, de pe indicatoare, este de 12 ore.
Dacă traseul este prea solicitant pentru a fi parcurs într-o zi, se poate înnopta la Cabana Mălăiești (trebuie să rezervați cu multe săptămâni înainte), Refugiul Țigănești sau Cabana Omu (dacă este deschisă).
Etapele traseului
Gura Diham - Cabana Poiana Izvoarelor - Pichetul Roșu - La Prepeleac - Cabana Mălăiești
- marcaj: bandă roșie, apoi triunghi roșu
- durată: 3-4 ore, 8.2 km, ↗ 961 m, ➘ 261 m
Am ajuns în Gara Bușteni la 8:40, de unde am luat un taxi până la Gura Diham (5 km, 20 lei).
De la Gura Diham am urcat pe traseul marcat cu bandă roșie până la Pichetul Roșu și apoi am continuat pe triunghi roșu până la Cabana Mălăiești.
Cabana Mălăiești - Padina Crucii - Lacul Țigănești - Refugiul Țigănești
- marcaj: bandă galbenă
- durată: 2 ore, 2.8 km, ↗ 506 m, ➘ 0 m
După o scurtă pauză de masă la Cabana Mălăiești, începem urcarea abruptă spre Padina Crucii, printr-un tunel de jnepeni, pe traseul marcat cu bandă galbenă.
Am ajuns la crucea de pe Padina Crucii după aproximativ 30 de minute, apoi am continuat urcarea lină spre Lacul Țigănești, fiind pur și simplu fascinați de cât de mult rododendron acoperea culmile din jur.
Refugiul Țigănești - Turnurile Țigănești - Vârful Omu
- marcaj: bandă roșie
- durată: 2 ore, 3.8 km, ↗ 429 m, ➘ 111 m
De la Refugiul Țigănești continuăm pe culme, pe traseul marcat cu bandă roșie, spre Turnurile Țigănești și Vârful Scara.
Urcarea pe Culmea Țigănești, este, în mare parte, lejeră, doar că înainte de Vârful Scara sunt niște porțiuni mai accidentate și expuse, asigurate cu lanțuri.
De pe Vârful Scara coborâm în Șaua Hornurilor. Dacă vrem să scurtăm traseul, de aici ne putem întoarce la Cabana Mălăiești prin Hornul Mare (foarte abrupt și accidentat) sau pe traseul de vară, ambele marcate cu bandă albastră.
Până la Turnurile Țigănești, priveliștea a fost superbă, dar de acolo vizibilitatea a scăzut considerabil și o ploaie ușoară ne-a însoțit până pe Vârful Omu.
Am găsit Cabana Omu deschisă, așa că am intrat să mâncăm o ciorbă.
Vârful Omu - Valea Cerbului - Poiana Coștilei - Bușteni
- marcaj: bandă galbenă, apoi triunghi roșu
- durată: 5-6 ore, 10 km, ↗ 103 m, ➘ 1658 m
De pe Vârful Omu am început coborârea în serpentine pe Valea Cerbului, urmând marcajul bandă galbenă până în Poiana Coștilei, de unde am continuat pe triunghi roșu până în Bușteni, la Căminul Alpin.
Coborârea pe Valea Cerbului până Poiana Coștilei este destul de solicitantă, dar, odată ce intrăm pe traseul marcat cu triunghi roșu, devine mai lină.
Valea Cerbului era și ea plină de rododendron înflorit, ceea ce a făcut ca această coborâre, pe care de obicei o simțim ca fiind mult prea lungă, să ni se pară extrem de frumoasă.