Valea Albă își are obârșia în Șaua Văii Albe, pe Platoul Bucegi, la 2405 metri altitudine.
Este o vale de abrupt care desparte Muntele Coștila de Muntele Caraiman. Valea Albă se varsă în râul Prahova lângă podul de pe strada Zamorei din Bușteni.
Traseu Valea Albă - scurte informații
- Traseu: Gara Bușteni - Valea Albă - Platoul Bucegi
- Localizare: Abruptul Prahovean, Munții Bucegi, Romania
- Tip traseu: alpin (1A), dificil, nemarcat, vale de abrupt
- Echipament minim necesar în condiții de vară: cască de alpinism, pantofi cu aderență bună
- Durată apropiere: 2 ore, 4.2 km, 670 m+ (Gara Bușteni - Poiana La verdeață)
- Durată parcurgere: 3 ore, 1.4 km, 815 m+ (Poiana La Verdeață - Valea Albă - Șaua Văii Albe)
- Track GPS și hartă
Profil traseu Gara Bușteni - Valea Albă
Valea Albă - dificultate
Atenție!
Acest articol descrie un traseu alpin nemarcat, care în anumite condiții poate necesita echipament de cățărare și stăpânirea unor tehnici specifice.
Traseul poate prezenta riscuri semnificative pentru cei nepregătiți. Dificultatea crește gradual și există riscul să rămâi blocat (sau mai rău) dacă nu ești pregătit corespunzător!
Dacă nu ai experiență în cățărare/alpinism sau nu ești familiarizat cu condițiile specifice zonei, îți recomandăm să apelezi la serviciile unui ghid montan autorizat sau să te înscrii în Clubul Alpin Român, unde vei avea șansa să evoluezi într-o comunitate unită de pasiunea pentru munte și unde îți vei putea găsi parteneri de cățărare sau drumeție cu experiență.
Pune siguranța ta pe primul loc și asigură-te că ești bine pregătit și informat înainte de a porni la drum!
- Gradul de dificultate al traseului pe Valea Albă în condiții de stâncă uscată, fără gheață sau zăpadă, este 1A
- În unele zone e nevoie de atenție sporită pentru că orientarea poate pune probleme
- Zăpada de pe firul văii se topește destul de târziu; în mod normal, Valea Albă este acoperită de zăpadă inclusiv în luna august
- Nu intra pe acest traseu pe vreme instabilă sau dacă se anunță ploi (se pot forma viituri, stânca devine alunecoasă etc.)
- Pășește cu atenție pentru a nu dizloca pietre; acestea ar putea să îi lovească pe drumeții aflați mai jos
În condiții ideale, fără zăpadă, pe stâncă uscată, parcurgerea Văii Albe presupune vreo 3 ore de cățărare ușoară, pe și printre stânci mai mici sau mai mari.
Sunt două săritori (Săritorarea Cârnului și Săritoarea Mare) unde s-ar putea să-ți fie cam greu dacă ai frică de înălțime, dar, în rest, înaintarea nu ar trebui să pună probleme. Sunt mai multe variante de a aborda cățărarea pe stâncile de pe firul văii. Trebuie doar să ai răbdare și să găsești traseul și prizele potrivite.
Urcarea pe Valea Albă e solicitantă. Dacă nu ai o condiție fizică bună, acest traseu s-ar putea să ți se pară foarte obositor, fapt ce ar putea să crească riscul de accidentare.
Coborârea pe Valea Albă pune mare presiune pe genunchi. Valea este destul de abruptă, coborârea s-ar putea să pună mici probleme celor cu frică de înălțime.
Acestea fiind spuse, dacă te simți confortabil pe Creasta Pietrei Craiului, mai mult ca sigur că te vei descurca și pe Valea Albă. Ține totuși cont că traseul pe Valea Albă nu este marcat și poate pune probleme de orientare.
Video
Pentru a-ți face o mai bună idee despre traseul pe Valea Albă, urmărește acest clip:
Echipament necesar
Pentru orientare și navigare în teren vei avea nevoie de un dispozitiv pe care să urmărești track-ul GPS.
În afară de cască de alpinism (pot avea loc căderi de pietre), în condiții de stâncă uscată, fără zăpadă, nu este nevoie de alt echipament tehnic, zonele cele mai expuse fiind asigurate cu cabluri. Totuși, e posibil ca și în timpul lunilor de vară și început de toamnă să mai fie încă zăpadă pe vale, caz în care e nevoie de colțari și piolet.
E nevoie de încălțăminte cu aderență bună pe stâncă (pantofi/bocanci cu talpă Vibram sau pantofi de trail-running, dacă știi că te poți cățăra confortabil cu ei).
Îți recomandăm să pornești de la poalele muntelui cu cel puțin 2 litri de apă în rucsac.
Descrierea traseului
Approach: Bușteni - Poiana La verdeață
- durată: 2 ore
Din Gara Bușteni ne îndreptăm spre Căminul Alpin, aflat la 900 de metri de gară, pe strada Morarului.
- Dacă vii cu mașina o poți parca gratuit pe marginea străzii.
De la Căminul Alpin începem să urcăm pe Plaiul Munticelul, urmând, pentru o perioadă, traseul marcat cu triunghi roșu care duce în Poiana Coștilei.
După aproximativ 1 km părăsim poteca marcată, spre stânga, urmând track-ul GPS.
După încă 1.5 km ajungem la un izvor care apare pe hărțile OSM ca Izvor Valea Albă. Dacă izvorul are debit, apa de aici ar fi bună de băut, dar de multe ori am găsit doar o băltoacă cu apă puțină, stătută și tulbure.
De la izvor începe urcarea începe să devină puțin mai abruptă.
Înainte de a ajunge în Poiana La Verdeață, de unde începe efectiv traseul de scrambling pe firul văii, mergem câteva minute pe o potecă îngustă, pe marginea prăpastiei.
Cățărarea pe Valea Albă până în Platoul Bucegi
- durată: 3 ore
Odată ajunși în Poiana La Verdeață, ni se deschide în față Valea Albă: abruptă, aproape fără vegetație, doar stânci peste stânci, de diferite dimensiuni.
În prima parte a văii, cățărarea e ușoară și plăcută. Dacă alegi traseul potrivit, poți urca aproape ca pe niște trepte. O bucată de timp se poate merge și pe o potecuță, care ocolește stâncile de pe firul văii, dar e mai puțin distractiv pe acolo.
De pe la 1800 de metri altitudine, panta devine mai abruptă și cățărarea mai solicitantă.
Trebuie mare atenție la găsirea traseului corect. Din loc în loc pe stânci au fost desenate niște săgeți cu vopsea roșie, care ne indică direcția.
Prima oară când am fost pe Valea Albă nu ne-am orientat bine și am ajuns să urcăm Săritoarea Cârnului prin partea stângă, deși prin dreapta este mai ușor de abordat. Prin stânga traseul e destul de expus.
Brâna Văii Albe
La aproximativ 250 metri distanță (120 m diferență de nivel) de ieșirea din Valea Albă, ne intersectăm cu o potecă nemarcată - Brâna Văii Albe - care merge spre Crucea Eroilor de pe Caraiman.
Poteca pe Brâna Văii Albe este expusă, orice alunecare, cel mai probabil, va fi fatală. Mergeți cu atenție!
Evitați brâna dacă iarba e udă sau e gheață pe potecă. Continuați în sus, pe Valea Albă, până pe Platoul Bucegi, în Șaua Văii Albe.
Unde am continuat din Platoul Bucegi
Odată ajunși în platou sau la Cruce, putem continua în orice direcție. Noi am preferat să coborâm în Bușteni pe Valea Jepilor (Jepii Mici).
De la Crucea Eroilor ne-am îndreptat spre Cabana Caraiman pe Brâna Mare a Caraimanului, marcată cu punct albastru. De acolo am coborât în Bușteni pe Jepii Mici (cruce albastră).
Întreg circuitul (din Gara Bușteni) a avut o lungime de 14 km cu 1800 metri diferență de nivel. L-am parcurs în 9 ore.
Iarna pe Valea Albă din Bucegi
Iarna, după ce ninge suficient, toate săritorile de pe Valea Albă sunt acoperite de zăpadă.
Echipamentul minim necesar pentru parcurgerea văii pe timp de iarnă: colțari, piolet, cască de alpinism.
Ca să vă faceți o idee despre cum e iarna pe Valea Albă, vizionați acest filmuleț.