Hornul Mare al Mălăieștilor

Gara Bușteni - Plaiul Munticelul - Cabana Diham - Valea Glăjeriei - Cabana Mălăiești - Hornul Mare - Vârful Omu și retur.

Este un traseu lung de aproximativ 36 km cu 2500 m diferență de nivel. În mod normal se parcurge în două zile, cu înnoptare la Cabana Mălăiești.

Acest traseu este cam singurul unde riscul de avalanșă rămâne destul de mic pentru a urca pe Vârful Omu pornind chiar de la poalele muntelui (altfel se poate urca și dinspre Platoul Bucegi, unde se poate ajunge cu telegondola din Sinaia sau telecabina din Bușteni).

Potențiale pericole pe acest traseu:

  1. gheață pe potecă până la Cabana Mălăiești
  2. risc de avalanșă pe Valea Mălăiești (scurgeri de pe versanți, mai ales dinspre Padina Crucii). În acest caz trebuie mers chiar pe mijlocul văii, mai ales dacă e viscol și a nins mult. (sursa)
  3. la ieșirea din horn se pot forma cornișe
  4. viscol/vizibilitate redusă între Șaua Hornurilor și Vârful Omu

Hornul Mare al Mălăieștilor

Urmăriți acest VIDEO pentru a vă face o mai bună idee despre ce înseamnă urcarea pe Hornul Mare în condiții de iarnă și diversele condiții meteo care vă pot întâmpina la ieșirea din horn.

Singurul traseu deschis pe timp de iarnă de la Cabana Mălăiești spre Vârful Omu trece prin Hornul Mare al Mălăieștilor.

Înainte de a pleca la drum, cereți informații la Salvamont și verificați:

Urcând pe Valea Mălăiești, după ce trecem de a treia terasă glaciară, ajungem la hornurile care leagă Valea Mălăiești de Șaua Hornurilor.

Hornul Mare este cel din dreapta

Hornul Mare este cel din dreapta. În stânga lui se află Hornul Mic.

Slabe șanse ca marcajele turistice să fie vizibile iarna, fiind acoperite de zăpadă.

Hornul Mare este foarte abrupt.

De la baza Hornului Mare până în Șaua Hornurilor este o diferență de nivel de aproximativ 100 de metri.

În funcție de starea zăpezii, urcarea pe Hornul Mare până în Șaua Hornurilor durează aproximativ 1 oră. Coborârea doar vreo 15 minute.

Dacă vrei să parcurgi Hornul Mare în condiții de siguranță și confort ai nevoie de:

  1. condiții meteo favorabile
  2. echipament: bocanci, parazăpezi, colțari, piolet, cască de alpinism
  3. experiență în parcurgerea traseelor de iarnă (sau parteneri de drum cu experiență)

Cum abordez eu traseul pe Hornul Mare

Îmi place să parcurg acest traseu duminica, ca tură de o zi.

De ce duminica? Dacă vremea e bună sunt șanse mari ca poteca să fie bătută până la baza Hornului Mare sau chiar până pe Vârful Omu, altfel până la Cabana Mălăiești mai mult ca sigur (Cabana Mălăiești este frecventată în weekend de foarte mulți turiști).

Fiind un traseu lung și alergabil (mai ales la coborâre), merg în pantofi de trail running, cel puțin până la Cabana Mălăiești.

De la Cabana Mălăiești în sus, în funcție de cum se prezintă zăpada, îmi pun bocancii sau merg în continuare în adidași. Problema la mersul în adidași pe timp de iarnă este că îți îngheață picioarele dacă nu te miști destul de repede, deci atenție.

Pe Hornul Mare îmi pun casca de alpinism. Când e trafic mare te poți trezi cu orice în cap, de la bolovani, bucăți de gheață până la telefoane mobile sau pioleți.

Folosesc pioletul și la urcarea și la coborârea pe Hornul Mare.

Uneori, când am prins hornul înghețat, am folosit gheruțele. Am putut urca, dar e solicitant și destul de periculos, nu recomand. Folosiți colțarii atunci când hornul e înghețat.

Chiar dacă mă deplasez îmbrăcat light, în rucsac am haine groase/bocanci și echipament complet de iarnă. De obicei la o tură de o zi (10 ore) rucsacul meu cântărește între 8 și 10 kg.

Alex
Îmi plac drumețiile lungi, de o zi.


Abonează-te la canalul nostru de YouTube!