Cuprins:

Valea Bujorilor (sau Vâlcelul Bujorilor, cum apare pe hărțile OSM) este o cale de acces destul de rapidă (în condiții de zăpadă propice) spre Creasta Morarului și Acele Morarului.

Intrarea pe Valea Bujorilor se face din traseul marcat cu triunghi roșu, care duce din Bușteni la Pichetul Roșu. Până în acest punct, de la Căminul Alpin din Bușteni sunt 5.5 km cu 550 m diferență de nivel.

Atenție!

Acest articol descrie un traseu alpin nemarcat, care necesită echipament de cățărare și stăpânirea unor tehnici specifice.

Traseul poate prezenta riscuri semnificative pentru cei nepregătiți. Dificultatea crește gradual și există riscul să rămâi blocat (sau mai rău) dacă nu ești pregătit corespunzător!

Dacă nu ai experiență în cățărare/alpinism sau nu ești familiarizat cu condițiile specifice zonei, îți recomandăm să apelezi la serviciile unui ghid montan autorizat sau să te înscrii în Clubul Alpin Român, unde vei avea șansa să evoluezi într-o comunitate unită de pasiunea pentru munte și unde îți vei putea găsi parteneri de cățărare sau drumeție cu experiență.

Pune siguranța ta pe primul loc și asigură-te că ești bine pregătit și informat înainte de a porni la drum!

Află mai multe

Traseu Gura Diham - Valea Bujorilor - Creasta Morarului

  • 15 km dus-întors
  • 1200 m diferență de nivel
  • dată parcurgere: 5 martie 2023
  • durată: circuitul ne-a luat 6 ore în condiții bune și ritm susținut
  • Strava

Cea mai scurtă cale de acces către intrarea pe Valea Bujorilor este traseul nemarcat care pornește de la Gura Diham și trece pe la Cantonul Colții Morarului (~3 km, 450 m+).

Gura Diham - Valea Bujorilor - Creasta Morarului

Pe acest traseu am pornit pe 5 martie 2023, la ora 8:15, spre Valea Bujorilor.

Am ajuns la intrare pe vale în mai puțin de o oră, astfel că la 9:30 eram echipați și gata să începem urcarea.

Iarna pe Valea Bujorilor

Valea Bujorilor iarna - săritorile

La doar câteva minute de la începutul urcării am întâlnit prima săritoare.

Zăpada era prea moale pentru ca pioleții să rămână înfipți în ea, așa că ne-am asigurat (la o clepsidră și o nucă), fapt care ne-a luat aproximativ 20 minute. Aici a fost singurul loc în care am folosit coarda.

Valea Bujorilor iarna - prima săritoare

A doua săritoare ne-a așteptat complet acoperită de zăpadă:

A doua săritoare - complet acoperită de zăpadă

Am trecut fără probleme de a doua săritoare. Apoi am continuat pe o porțiune destul de lungă acoperită de bulgării de zăpadă înghețată rămași de la avalanșele recente.

Am ocolit a treia săritoare prin stânga.

A treia săritoare - am ocolit-o prin stânga
Continuăm urcarea pe bulgări

După ce s-a terminat zona cu bulgări, am continuat să urcăm, cu pauze mici și dese, pe panta abruptă și înghețată, de unde se scursese zăpada și în care ni se înfigeau doar vârfurile colțarilor.

Valea Bujorilor iarna. În Fundal Postăvaru și Piatra Mare
Valea Bujorilor iarna
O crăpătură în zăpadă

Spre obârșie, Valea Bujorilor, conform descrierii de aici, se desparte în mai multe fire.

Am fi putut să o luăm pe un fir spre dreapta, despre care urma să aflăm că ne-ar fi lăsat mai aproape de Creasta Ascuțită, dar care la ora 11 era deja de ceva timp în soare.

Privind spre dreapta, un alt fir al văii
Valea Bujorilor este destul de abruptă

La ora 11:40 mai aveam doar vreo 50 de metri până pe Creasta Morarului, când am ajuns pe o porțiune unde soarele înmuiase zăpada destul de mult. Astfel, au urmat vreo 10 minute de înot prin zăpada în care ne afundam până la genunchi, uneori până la brâu. Era exact ce ne doream la finalul unei urcări care ni s-a părut interminabilă.

Zăpadă moale
Încă puțin până pe Creasta Morarului

Creasta Morarului

Am ajuns pe Creasta Morarului la ora 11:50.

Vedere spe Postăvaru și Piatra Mare
Vedere spre Văile care brăzdează Coștila

După o pauză de 20 de minute ne-am cățărat puțin spre Creasta Ascuțită, pentru a avea o vedere mai amplă și asupra celuilalt fir al Văii Bujorilor.

Pe Creasta Morarului

Mai aveam cam o oră până la Acul Mare, dar l-am lăsat pentru altă zi.

În zare Creasta Ascuțită și Acul Mare
Pe Creasta Morarului cu Coștila în depărtare

La 12:30 am început coborârea în ritm alert pe Valea Bujorilor până la ultima săritoare, unde am făcut rapel.

Coborârea din creastă până în poteca marcată cu triunghi roșu ne-a luat o oră și 10 minute, iar la 14:30 eram la Gura Diham.

A fost o tură scurtă, de recunoaștere, pe o vale pe care nu mai fusesem. Vom reveni cât de curând pe aici, într-o tură mai lungă, spre Acele Morarului.