Cascada Urlătoarea

Cascada Urlătoarea – traseul clasic din Bușteni, varianta nemarcată și întâlnirea cu trolul pădurii

Traseu Bușteni – Cascada Urlătoarea

Bulină roșie: Telecabină Bușteni – Cascada Urlătoarea: 1 oră

Traseul clasic din Bușteni spre cascada Urlătoarea (1055 m), marcat cu bulină roșie, este ușor și se poate parcurge în aproximativ o oră.

Având la dispoziție aproape toată ziua, am decis să urcăm la Cascada Urlătoarea pe un traseu nemarcat, accidentat, abrupt și periculos.

Pentru cine nu cunoaște zona, pentru a ajunge la Cascada Urlătoarea trebuie străbătută pădurea sălbatică de la poalele Munților Bucegi, faimoasă pentru desele întâlniri cu Moș Martin.

Traseul nemarcat spre Cascada Urlătoarea

La munte este destul de periculos să părăsești traseele marcate, mai ales într-o zonă atât de frecventată de urși. Regula este să mergi într-un grup cât mai mare.

De data asta însă, noi am vrut să facem ceva extrem. Nu eram mulți, doar nouă persoane: trei băieți, patru fete și doi copii.

Era pentru prima oară când ne întâlneam, nu ne cunoșteam dinainte. Ne-au adus împreună lăcomia și speranța că împreună vom reuși să ne îmbogățim culegând roadele pădurii.

Nu știam de ce este în stare fiecare din acest grup proaspăt format, nu ne cunoșteam ritmul de mers, am pornit pe traseu fără să ne verificăm echipamentul și am fi putut avea mici probleme din această cauză. Dar, în final am trecut cu bine peste ele.

Am pornit spre Urlătoarea împreună, dar la scurt timp, am decis, probabil din entuziasm și teribilism, să ne despărțim în două grupuri.

Noi, băieții, am hotărât să explorăm râpele adânci din stânga potecii, iar fetele, împreună cu copiii, s-au aventurat pe pantele din dreapta.

Urma ca la intervale regulate de timp să ne regrupăm în poteca marcată pentru a fi siguri că nu ne rătăcim și pentru a confirma că toată lumea este bine.

Astfel, am reușit să ajungem la Cascada Urlătoarea după mai bine de 5 ore.

Roadele fermecate ale pădurii

Culegând cu spor, umplând sac după sac

Văzusem cu ochii mei ce bogății ne oferea pădurea, cu o săptămână în urmă, când trecusem din întâmplare prin zonă. Era toamnă, recolta se anunța bogată, totul era să ajungem noi primii la ea. Trebuia acționat rapid.

În iarba de pe lângă potecă, în tufișuri, în râpele adânci, se puteau zări cu ușurință o mulțime de chestii strălucitoare, mai mici sau mai mari.

Nu știam ce sunt, cum de au ajuns în pădure și cum ne-ar fi putut afecta dacă le-am atinge, așa că, pentru siguranță, am purtat mănuși.

Nu înțelegeam exact de ce, dar eram complet fascinați de aceste lucrușoare colorate pe care le îndesam cu aviditate în saci, îngrijorați că aceștia nu ne vor ajunge.

Fetele erau înnebunite după niște bucățele dintr-un material textil, de un alb fermecător, pitite la rădăcina copacilor. Adunau cu migală toate aceste bucățele, visând, probabil, la rochiile pe care și le vor croi din ele la întoarcerea în civilizație.

Trolul de la Cascada Urlătoarea și vizuina lui

Vizuina trolului

TROL s.m. (În mitologia scandinavă) Gnom zburdalnic, care trăiește în munți sau în păduri, întruchipând forțele rele ale naturii. [< fr. troll].

dexonline.ro

Legenda spune că aceste lucruri strălucitoare, în căutarea cărora am pornit, sunt fermecate, rar se găsesc prin pădurile de pe alte meleaguri, iar când apar, cel mai probabil în zonă este un trol care a pus stăpânire pe pădure.

Normal că nu credeam așa ceva, dar, în apropiere de Cascada Urlătoarea, un fior rece ne-a trecut pe șira spinării și peste grup s-a lăsat tăcerea.

Găsisem vizuina trolului. Ne era frică să o spunem, dar acum nu mai aveam nicio urmă de îndoială. Legenda era adevărată! În pădure era un trol!

Începusem să înțelegem ce era cu noi. Fuseserăm vrăjiți. Trolul ne ademenise la el cu acele lucruri strălucitoare de care simțeam un atașament de necrezut și o nevoie inexplicabilă de a aduna mai multe și mai multe.

Înmărmuriți de spaimă, nu ne-am putut abține, și ne-am continuat, în tăcere, drumul spre cascadă, unde liniștea apăsătoare a fost curmată brusc de un strigăt de uimire. Găsisem trolul!!!

Cascada Urlătoarea vânzător ambulant
Trolul de la Cascada Urlătoarea

Revenind la realitate

Ultima tură de gunoi

Sâmbătă, 5 octombrie 2019, am participat la o acțiune de ecologizare spre cascada Urlătoarea.

7 adulți, 2 copii am reușit să strângem în 5 ore tot gunoiul din râpele de lângă potecă. Am estimat că s-au adunat în jur de 200 de saci de câte 60 de litri.

Concluzia este că nu e nevoie de ONG-uri care să strângă sute de oameni pentru a avea rezultate. Convinge-ți doi-trei prieteni, cumpărați două-trei role de saci, luați-vă mănuși în culoarea preferată și faceți o plimbare pe munte.

Asta ar rezolva problema gunoiului deja aruncat, dar pe termen lung, singura soluție rămâne educația.

Nu avem poza de final cu „recolta” completă pentru că pur și simplu am fost jefuiți! În timp ce noi adunam gunoaiele, trecătorii binevoitori ne-au cărat sacii la vale iar aceștia au fost luați de mașina de gunoi până să ajungem noi cu ultima tură de gunoi.

Din păcate, nu am avut cum să adunăm și gunoiul din „vizuina trolului”, dar fiind în acea groapă, nu poate fi împrăștiat și așteaptă cuminte pe cineva care să se ocupe de el.

Acest eveniment a fost organizat de Felicia și a fost mediatizat de cei de la Bun-Simț Turistic, care au promis că se vor ocupa de găsirea unor soluții sustenabile în legătură cu păstrarea curățeniei în zonă.

Materiale video – ecologizare pe traseul spre Cascada Urlătoarea

Posted by Farcas Felicia on Saturday, October 5, 2019
Am adunat toate gunoaiele din râpa de lângă poteca

Posted by Farcas Felicia on Saturday, October 5, 2019
Fetele au adunat cu răbdare toate șervețele de pe potecă