Cuprins:

Munții Ciucaș au un farmec aparte iarna iar Vârful Ciucaș nu depășește 2000 de metri înălțime fiind astfel destul de accesibil pe vreme bună.

Cel mai înalt este Vârful Ciucaș (1954 m) urmat de Gropşoarele (1883 m), Tigăile Mari (1844 m) și Zăganu (1817 m).

La început de februarie, am găsit Munții Ciucaș acoperiți de un strat gros de zăpadă iar termometrele arătau valori sub zero grade chiar dacă soarele strălucea pe cer.

⚠️
Atenție! Acest traseu a fost parcurs iarna, dar în condiții favorabile. Înainte de a te aventura iarna pe orice traseu, oricât de simplu ți s-ar părea, urmărește prognoza meteo și buletinul nivometeorologic și confirmă la Salvamont că traseul pe care l-ai ales poate fi parcurs în siguranță. Echipează-te corespunzător!
Vedere de pe Vârful Ciucaș

Traseu de iarnă pe Vârful Ciucaș

Am ales un traseu de tip circuit cu o lungime de 15 km și 1000 de metri diferență de nivel:

Cabana Muntele Rosu (1280 m) – Șaua Gropșoarele (1663 m) – Cabana Ciucaș (1595 m) – Vârful Ciucaș (1954 m) – Cabana Ciucaș (1595 m) – Valea Berii – Cabana Muntele Rosu (1280 m)

Zăpada de pe potecă era în stare bună, ori înghețată, ori bătătorită, deci nu ne-a pus mari probleme la deplasare și astfel am reușit să parcurgem circuitul în aproximativ 7 ore.

Cum se ajunge la poalele Munților Ciucaș

Cu mașina personală:

Stațiunea Cheia de la poalele Munților Ciucaș este la 2.5 ore de condus distanță față de București și la 1 oră de Brașov.

Cu microbuzul din București:

Din București se poate ajunge în Cheia și cu microbuzele care pleacă de la autogara IDM Basarab. Mai multe informații aici.

Când cumperi bilete ai grijă să ceri pentru Cheia din județul Prahova (PH), în Romania existând multe localități care poartă acest nume.

Intrarea în traseu: Cabana Muntele Rosu

Cabana Muntele Roșu

Noi am urcat cu mașina până la Cabana Muntele Roșu (1280 m). Această cabană era închisă, pe termen nedefinit.

Pentru a ne interesa de starea drumului până la Cabana Muntele Roșu, am vorbit la telefon cu cabanierul de la Cabana Silva (1300 m), aflată în apropiere.

  • Telefon Cabana Silva: +40722610615, +40722516084, +40244294141

Cabana Muntele Roșu – Șaua La Răscruce

triunghi roșu, 2 ore

Indicatorul de lângă Cabana Muntele Roșu

De la Cabana Muntele Roșu am început să urmăm marcajul triunghi roșu spre Șaua La Răscruce, în direcția arătată de indicatorul de lângă cabană.

Marcajul bandă galbenă duce direct la Cabana Ciucaș, prin pădure și apoi prin Valea Berii. Acesta este un traseul pe care ne vom întoarce, fiind mai scurt dar și mai puțin spectaculos.

Urcarea a început destul de abrupt, dar în scurt timp ne-am intrat în ritm iar priveliștea ne-a făcut să uităm de dificultăți.

Am ajuns La Răscruce după aproximativ 2 ore.

La Răscruce – Cabana Ciucaș

cruce roșie, 2 ore

Indicatorul din Șaua La Răscruce

De la indicatorul din Șaua La Răscruce, ne-am continuat drumul pe marcajul cruce roșie, într-o ușoară coborâre către Șaua Gropșoarele și apoi Șaua Chirușcă, de unde a urmat o domoală urcare până la Cabana Ciucaș.

În total, ne-a luat aproximativ 1 oră și jumătate.

Cabana Ciucaș – Vârful Ciucaș și retur

urcare: bandă roșie, 1.5 ore
coborâre: bandă roșie, 1 oră

Vârful Ciucaș

Durata traseului marcat cu bandă roșie de la Cabana Ciucaș până pe Vârful Ciucaș este de aproximativ 1.5 ore.

Fiind weekend și vreme bună, poteca spre vârf era bătătorită. Cu toate astea, pe anumite porțiuni zăpada era atât de alunecoasă încât ne-ar fi ajutat destul de mult dacă am fi purtat colțari.

Am ajuns pe Vârful Ciucaș după doar o oră și jumătate. Pe traseu erau o mulțime de oameni, iar priveliștile de-a dreptul spectaculoase.

Am urcat și ne-am întors pe același drum, pe bandă roșie, întreg circuitul luându-ne 2.5 ore.

Cabana Ciucaș este o destinație destul de populară, având un restaurant cu specific românesc și oferind condiții bune de cazare. Mai mult, la cabană se poate ajunge cu o mașină de teren tot timpul anului.

Cabana Ciucaș – Valea Berii – Cabana Muntele Roșu

bandă galbenă, 1.5 ore

De la Cabana Ciucaș, în loc să coborâm pe drumul forestier, am decis să urmând marcajul bandă galbenă. Nu a fost o decizie prea inspirată, coborârea dovedindu-se a fi foarte abruptă, iar distanța scurtată nesemnificativă.

La scurt timp după ce am ieșit iar în drumul forestier de pe Valea Berii, am ajuns la un stâlp indicator de unde am continuat să urmăm marcajele bandă galbenă, prin pădure, până la Cabana Muntele Rosu.

Atenție: acest stâlp indicator se află pe partea stângă a drumului și este ușor de ratat.

Cazare

  • În pensiunile din stațiunea Cheia
  • Cabana Ciucaș (1595 m) – condiții de cazare bune, restaurant aglomerat în weekend. Mai multe informații la ei pe site. Se poate ajunge cu 4×4.
  • Cabana Silva (1300 m), lângă Cabana Muntele Rosu. Cazare în căsuțe de lemn și restaurant. Drumul este asfaltat de curând, se poate ajunge cu orice mașină (iarna doar dacă drumul este deszăpezit). Detalii aici.
  • Cabana Muntele Roșu era încă închisă în octombrie 2019. Detalii aici.

Echipament

  • bocanci
  • colțari sau cel puțin gheruțe (de la Cabana Ciucaș spre Vârful Ciucaș sunt niște pante mai abrupte și alunecoase)
  • piolet + cască (opțional, nu am avut la noi dar le vom lua data viitoare)
  • rachete de zăpadă – dacă zăpada de pe potecă nu este înghețată sau bătătorită
  • parazăpezi
  • căciulă, mănuși, 3-4 straturi de haine
  • 2 litri apă
  • cremă de soare
  • ochelari de soare

Vremea în Ciucaș

Este recomandat ca traseul să fie parcurs pe vreme bună. Sună la Salvamont și interesează-te de starea zăpezii și evită zonele cu pericol de avalanșă.

  • Consultă prognoza meteo aici.