Cuprins:

Vârful Negoiu (2535 m) este al doilea vârf ca înălțime din Romania, după Vârful Moldoveanu (2544 m) și este situat la o distanță de aproximativ 20 de km de acesta, pe creasta principală a Munților Făgăraș.

Pentru a urca pe Vârful Negoiu am ales să facem un circuit cu o lungime de 30 de km, cu 2700 de metri diferență cumulată de nivel, pe care noi l-am împărțit în 2 zile.

Traseul spre Vârful Negoiu pe care l-am ales pornește de la Cabana Poiana Neamțului, o pensiune situată la 15 km de centrul Avrigului. Se poate ajunge aici cu orice fel de mașină, pe un drum pietruit, în stare bună.

Ținând cont că din București până la Cabana Poiana Neamțului se ajunge în aproximativ 4-5 ore cu mașina, am decis să plecăm la Avrig de vineri seara și să ne cazăm în prima noapte la pensiune, pentru a începe urcarea spre Vârful Negoiu sâmbătă, cât mai de dimineață.

În prima zi am urcat pe Vârful Negoiu plecând în zori de la Cabana Poiana Neamțului, urmând traseul care trece pe la Cabana Bârcaciu și Cabana Negoiu.

De pe Vârful Negoiu am traversat Custura Sărății, ajungând pe Vârful Șerbota, de unde am coborât la Cabana Negoiu, unde am înnoptat.

Traseul din prima zi ne-a luat aproximativ 12.5 ore. Este un traseu solicitant din punct de vedere fizic, dar moderat ca dificultate. Singura porțiune tehnică este Custura Sărății, o creastă expusă ce leagă Șaua Cleopatrei de Vârful Șerbota.

Custura Sărății nu este recomandată începătorilor și nu este indicat să fie parcursă pe timp nefavorabil. Poate fi ocolită prin Căldarea Pietroasă, un traseu ce pornește tot din Șaua Cleopatrei, timpul de parcurgere fiind similar (aproximativ 2 ore, marcaj bandă galbenă).

A doua zi am coborât de la Cabana Negoiu înapoi la Cabana Poiana Neamțului, tot pe la Cabana Bârcaciu, un traseu lejer, cu o durată de 5 ore.

Șaua Cleopatrei

Traseu Vârful Negoiu – informații utile

  • Punct de plecare: Cabana Poiana Neamțului din Avrig (760 m)
  • Obiectiv principal: Vârful Negoiu (2535 m)
  • Sezonalitate: de la Cabana Bârcaciu în sus este periculos iarna
  • Durată totală: 18 ore (2 zile)
  • Marcaje: bandă roșie, punct roșu, triunghi albastru, bandă roșie, bandă albastră
  • Starea marcajelor: bună
  • Dificultate: moderată spre mare
  • Cea mai apropiată unitate de cazare de începutul traseului: Cabana Poiana Neamțului
  • Cel mai apropiat oraș de începutul traseului: Avrig (15 km)
  • Distanța de Sibiu: 44 km (1 oră) cu mașina
  • Distanța de București: 290 km (5 ore) cu mașina
  • Parcare: pe marginea drumului, la Cabana Poiana Neamțului
  • Surse de apă: Cabana Bârcaciu, Cabana Negoiu
  • Hartă: click aici
  • Profil: click aici

Intrarea în traseu: Cabana Poiana Neamțului

Cabana Poiana Neamțului este o pensiune aflată la 15 km de centrul orașului Avrig. Se poate ajunge aici cu orice fel de mașină, pe un drum cu pietriș, în stare bună.

Cabana Poiana Neamțului – Cabana Bârcaciu

Marcaj: cruce roșie
Durată: 3 ore, 5 km, 866 m D+, 59 m D-

De la Cabana Poiana Neamțului (760 m) am început să urcăm pe drumul forestier urmând marcajul cruce roșie.

Atenție la marcaje! După aproximativ 1 km de la Poiana Neamțului traseul cotește brusc la dreapta, unde trebuie traversat Pârâul Comănesii pe un podeț din lemn.

De aici, se ajunge la Cabana Bârcaciu în aproximativ 2 ore. Poteca este destul de abruptă la început, dar apoi urcarea devine mai ușoară, urmărind curbele de nivel și intersectându-se de câteva ori cu drumul forestier.

Cabana Bârcaciu - Cabana Negoiu

Marcaj: punct roșu
Durată: 2.5 ore, 6 km, 347 D+, 344 D-

La Cabana Bârcaciu am realimentat cu apă de la izvorul de lângă cabană apoi am continuat urcarea spre Cabana Negoiu pe punct roșu.

Poteca urcă o periodă pe curbe de nivel și apoi coboară în Valea Puha, de unde urcă iarăși spre Muchia Puha până în golul alpin. De aici coboară iar către Valea Șerbotei și urcă iar în golul alpin.

După aproximativ 2 ore și jumătate de urcări și coborâri, am ajuns la Cabana Negoiu.

Cabana Negoiu - Piatra Prânzului - Șaua Cleopatrei

Marcaj: triunghi albastru
Durată: 3 ore, 3.3 km, 825 D+, 0 D-

Am făcut o scurtă pauză la Cabana Negoiu, unde ne-am luat în primire camerele și ne-am lăsat bagajele neesențiale pentru continuarea traseului.

Am început urcarea pe marcajul triunghi albastru către Vârful Negoiu.

După ce am traversat niște podețe suspendate, am ieșit din pădure în Valea Sărății și am continuat urcarea spre Piatra Prânzului.

Piatra Prânzului este o stâncă mare pe lângă care trece poteca noastră spre Vârful Negoiu, marcată cu triunghi albastru. Tot de aici începe traseul marcat cu cruce roșie care ajunge în Șaua Portița Călțunului, prin Strunga Ciobanului.

Înainte de a ieși în Șaua Cleopatrei, am traversat o porțiune cu niște bolovani destul de mari, unde a trebuit să ne cățărăm puțin.

Am ajuns în Șaua Cleopatrei după 3 ore de la Cabana Negoiu.

Acul Cleopatrei
Acul Cleopatrei
Spre Vârful Negoiu
Spre Vârful Negoiu

Șaua Cleopatrei – Vârful Negoiu

Marcaj: bandă roșie
Durată: 30 minute, 0.6 km, 161 D+

Odată ajunși în Șaua Cleopatra, am continuat urcarea abruptă spre Vârful Negoiu, urmând marcajul bandă roșie spre stânga.

Din Șaua Cleopatra am ajuns pe Vârful Negoiu în aproximativ 30 de minute.

Vârful Negoiu

Vârful Negoiu – Șaua Cleopatrei – Custura Sărății – Vârful Șerbota

Marcaj: bandă roșie
Durată: 1.5 ore, 2 km, 184 D+, 392 D-

De pe Vârful Negoiu am coborât din nou în Șaua Cleopatrei de unde ne-am îndreptat spre Vârful Șerbota prin Custura Sărății, urmând marcajul bandă roșie.

Custura Sărății este o creastă accidentată, îngustă, foarte expusă, unde practic trebuie să cațeri sau să descațeri pe toată lungimea ei. Seamănă cu creasta Pietrei Craiului.

Custura Sărății

Dacă îți este frică de înălțime, ești prea obosit, sau vremea nu este favorabilă, poți ocoli Custura Sărății prin Căldarea Pietroasă. Acest ocol durează cam 2 ore și este descris aici.

Vârful Șerbota – Cabana Negoiu

Marcaj: bandă albastră
Durată: 2 ore, 3 km, 15 D+, 782 D-

De pe Vârful Șerbota am coborât la Cabana Negoiu pe bandă albastră. Traseul nu pune dificultăți deosebite, doar că poteca este destul de abruptă.

Cabana Negoiu - Cabana Bârcaciu - Cabana Poiana Neamțului

Marcaje: punct roșu și apoi cruce roșie
Durată: 5 ore

De la Cabana Negoiu am coborât la Cabana Bârcaciu pe traseul marcat cu punct roșu (3 ore) și apoi pe cruce roșie la Poiana Neamțului (2 ore).

Vremea pe Vârful Negoiu

Vara

Vremea în Făgăraș este mai stabilă la sfârșitul verii, după mijlocul lui august până în octombrie. Mai devreme, în iunie și iulie sunt mari șansele ca în a doua parte a zile să se formeze furtuni cu trăznete.

În luna iunie, chiar și mai târziu, încă pot fi limbi de zăpadă care să acopere poteca și pe care se poate aluneca foarte ușor fără echipament adecvat.

  • Consultă starea vremii aici.

Iarna

Pentru a parcurge acest traseu spre Vârful Negoiu iarna, sunt necesare cunoștințe de alpinism. În plus, riscul de avalanșă este ridicat.

Echipament necesar pentru a urca pe Vârful Negoiu

E nevoie de 3 straturi de haine. Diferența de temperatură de la baza muntelui față de vârf poate fi foarte mare, mai ales pe timpul nopții.

Pe Valea Șerbota am zărit două vipere care se încălzeau la soare, pe potecă, deci ar fi recomandate parazăpezi sau bocanci și pantaloni lungi.

Este bine să vă interesați de starea traseului înainte de a porni la drum. În cazul în care aflați că sunt porțiuni în care traseul este acoperit de zăpadă, ar trebui să aveți la voi colțari, piolet, cască, bețe de trekking.