Valea Albă este o vale de abrupt foarte cunoscută de iubitorii muntelui, iar parcurgerea ei pe timp de vară (adică după ce toată zăpada s-a topit) nu pune mari probleme tehnice, în afară de două săritori mai mari care trebuie ocolite prin părțile laterale.

Gradul de dificultate a traseului pe Valea Albă este 1A, cu alte cuvinte cel mai ușor traseu de cățărare. Este recomandat să fie parcurs doar de către cei cu suficientă experiență montană.

Parcurgerea văii presupune multă cățărare pe bolovani mai mici sau mai mari și la nevoie utilizarea echipamentului specific de escaladă.

Parcurgerea văii poate dura între 3 și 5 ore, deci e nevoie de răbdare și de o condiție fizică bună.

Cât de dificilă ni s-a părut urcarea pe Valea Albă

Orientarea

Valea Albă nu este un traseu marcat sau amenajat.

Am dorit să ne bucurăm din plin de necunoscut așa că nu am fost cu cineva care să fi știut drumul.

Uitându-ne pe hartă, putem vedea că Valea Albă începe în Șaua Văii Albe, la 2405 metri altitudine, desparte Muntele Coștila de Muntele Caraiman și apoi se varsă în râul Prahova exact lângă podul de pe strada Zamorei din Bușteni.

Intrarea efectivă pe firul văii se face din poiana La Verdeață. Pentru a ajunge acolo am folosit aplicația de telefon Maps.me. Nu am întâmpinat probleme de navigare sau de orientare, poteca fiind bătătorită iar semnalul GPS destul de bun.

Pentru navigare am folosit aplicația Maps.me

Cățărarea

Valea Alba – Scrambling

În mare, cățărarea pe bolovani ni s-a părut relativ ușor de abordat.

Totuși, o singură porțiune verticală (lângă Săritoarea Cârnului) a pus probleme unora dintre noi și acolo a fost nevoie să folosim echipamentul tehnic. Fără asigurare cel mai probabil ne-am fi blocat acolo.

Echipament

Pentru protecție am avut la noi căști (da, chiar ne-au căzut pietricele în cap cască) iar pentru că știam că vor fi pasaje mai dificile sau mai expuse, am avut la noi hamuri, o semi-coardă, 2 anouri de 120 cm, cordeline și câteva carabiniere.

E posibil ca și în timpul lunilor de vară să fie zăpadă și gheață pe traseu, caz în care se recomandă utilizarea echipamentului tehnic de iarnă (colțari, piolet).

Condiție fizică

Dacă nu ești în bună formă fizică, acest traseu s-ar putea să ți se pară foarte obositor și astfel să crească riscul de accidentare.

În orice caz, e un traseu solicitant. Îți recomandăm să pornești de la poalele muntelui cu cel puțin 2-3 litri de apă în rucsac.

Durată

Urcarea de la Căminul Alpin până pe platou ne-a luat 6 ore.

Accesul în Valea Albă

Căminul Alpin

Traseul începe de lângă Căminul Alpin din orașul Bușteni, aflat la 900 de metri de gară, pe strada Morarului.

Nu sunt locuri de parcare delimitate dar se poate parca gratuit pe stradă, lângă trotuar, dacă nu există semn de parcare interzisă.

Porțiunea prin pădure

De la Căminul Alpin am urcat pe Plaiul Munticelul, pe traseul marcat cu triunghi roșu care duce în Poiana Coștilei.

După aproximativ 1 km am părăsit poteca marcată spre stânga, urmând track-ul gps, precum și marcajele neoficiale de pe copaci (doar bandă galbenă, fără margini albe).

După încă 1.5 km am ajuns la un izvor care apare pe hărțile OpenStreetMap ca Izvor Valea Albă. Am înțeles că apa de aici este potabilă dar în loc de izvor am găsit doar o băltoacă cu apă puțină, stătută și tulbure (sfârșitul lunii octombrie 2019).

După acești copaci căzuți este un izvor

De la izvor a început o urcare puțin mai abruptă, tot prin pădure.

Înainte de a ajunge în Poiana La Verdeață, de unde începe urcarea propriu-zisă pe firul văii, poteca s-a îngustat foarte mult, în stânga fiind prăpastie.

Spre poiana La Verdeață

Intrarea în Valea Albă

La Verdeață

Odată ajunși în poiana La Verdeață, am fost pur și simplu uimiți de priveliștea care ni se afișa în față.

Fuseserăm și pe Valea Morarului, altă vale nemarcată din Bucegi, dar acolo era mult mai multă vegetație în comparație cu Valea Albă. Aici erau doar stânci peste stânci, de diverse dimensiuni, poziționate parcă fără noimă una peste alta.

Valea Albă – Bolovani cât noi de mari

Ne-am cățărat cu grijă dar și cu bucurie pe acești bolovani. În porțiunile mai dificile am găsit niște săgeți desenate pe stânci cu vopsea roșie care arătau cea mai abordabilă opțiune, dar în general pentru orientare ne-am folosit de experiență precum și de bunul-simț pentru a trece cu bine de obstacole.

Pe o singură porțiune a fost nevoie să folosim coarda, apoi, la nevoie, i-am ajutat pe cei mai începători dintre noi întinzându-le un anou de care să se prindă cu mâna.

Zăpadă pe Valea Albă
Săritoarea Cârnului – aici ne-am asigurat

La aproximativ 250 metri distanță (120 m diferență de nivel) de ieșirea din Valea Albă ne-am intersectat cu traseul nemarcat Brâna Văii Albe, care duce direct la Crucea Caraiman.

Noi am continuat pe vale până la capătul de sus, în Șaua Văii Albe din Platoul Bucegilor. Vom parcurge această brână cu alta ocazie.

Unde am continuat din platoul Bucegi

Crucea Eroilor văzută de pa Vârful Caraiman

Odată ajunși în platou, am urcat spre Vârful Caraiman pe traseul marcat cu cruce roșie, apoi am coborât la Crucea Eroilor de unde ne-am îndreptat spre Cabana Caraiman pe Brâna Mare a Caraimanului, marcată cu punct albastru. De acolo am coborât în Bușteni pe Jepii Mici (cruce albastră).

Întreg circuitul (din Gara Bușteni) a avut o lungime de 14 km cu 1800 metri diferență de nivel. L-am parcurs în 9 ore.

De unde ne-am informat înainte să plecăm la drum:

Cum am spus, nu am fost cu nimeni care să mai fi fost pe acest traseu. Aceste două articole ne-au ajutat cel mai mult:

Abonează-te la canalul nostru de YouTube!