Cuprins:

Brâna Aeriană este o porțiune expusă a traseului nemarcat care leagă Creasta Văii Albe de Refugiul Coștila, de unde se poate coborî la Căminul Alpin din Bușteni.

Traseul care trece pe Brâna Aeriană a fost folosit inițial de cățărători pentru a se retrage din Creasta Văii Albe după ce s-au cățărat pe Peretele Văii Albe.

Noi am urcat pe Brâna Aeriană la începutul lunii iulie 2019. Traseul urmat a fost următorul:

Căminul Alpin din Bușteni – Refugiul Coștila – Brâna Aeriană – Creasta Văii Albe – Releul Coștila – Cabana Babele – Jepii Mici – Bușteni

Întreg traseul ne-a luat în total 12 ore, 8 ore la urcare și 4 la coborâre.

Aveam foarte puține informații despre traseul care duce la Brâna Aeriană.

Tot ce știam despre Brâna Aeriană era citit pe diverse bloguri, unde discuțiile gravitau mai mult în jurul faptului dacă e sau nu nevoie de asigurare când se traversează Brâna Aeriană (da, e nevoie, îți asumi un risc inutil dacă mergi pe brână fără să te asiguri). În rest, vagi informații despre traseul efectiv până la brână.

Atenție!

Acest articol descrie un traseu alpin nemarcat, care necesită echipament de cățărare și stăpânirea unor tehnici specifice.

Traseul poate prezenta riscuri semnificative pentru cei nepregătiți. Dificultatea crește gradual și există riscul să rămâi blocat (sau mai rău) dacă nu ești pregătit corespunzător!

Dacă nu ai experiență în cățărare/alpinism sau nu ești familiarizat cu condițiile specifice zonei, îți recomandăm să apelezi la serviciile unui ghid montan autorizat sau să te înscrii în Clubul Alpin Român, unde vei avea șansa să evoluezi într-o comunitate unită de pasiunea pentru munte și unde îți vei putea găsi parteneri de cățărare sau drumeție cu experiență.

Pune siguranța ta pe primul loc și asigură-te că ești bine pregătit și informat înainte de a porni la drum!

Află mai multe

Traseul Bușteni - Brâna Aeriană - Creasta Văii Albe - Platoul Bucegi

Durată

Total: 8 ore, 1500 m D+, 5 km

  1. Căminul AlpinRefugiul Coștila: 3km, 700 D+, 2 ore
  2. Refugiul CoștilaIntrare Brâna Aeriană: 1 km, 420 m D+, 3.5 ore
  3. Traversare Brâna Aeriană: 100 m, 20 minute
  4. Creasta Văii AlbeHornul lui Gelepeanu: 500 m, 220 m D+, 1 oră
  5. Hornul lui GelepeanuPlatoul Bucegi: 200 m, 60 m D+, 30 minute

Echipamentul minim necesar

  • cască de alpinism (vântul, ceilalți cățărători sau caprele negre pot deplasa pietre care să te lovească în cap)
  • ham, anouri, carabiniere pentru asigurare la traversarea brânei
  • telefon mobil + track GPS
  • baterie externă pentru mobil
  • minim 3 litri de apă de persoană până pe platoul Bucegilor
  • 3 straturi de haine + pelerină de ploaie
  • mănuși de piele (nu doar pentru cablurile de pe Brâna Aeriană cât și pentru restul traseului, printre jnepeni)
  • lanterne (frontale)

Ce ne-a lipsit:

  • apa (am pornit la drum cu 2 litri de persoană și am simțit că ne-ar mai fi trebuit 1 litru)

Dificultate mare - traseu expus, probleme de orientare

Traseul din Bușteni spre Brâna Aeriană, Creasta Văii Albe și Platoul Bucegi pornește din fața Căminului Alpin. Este nemarcat, dificil și destul de puțin umblat.

Brâna Aeriană este cea mai expusă parte a traseului iar traversarea ei durează cam 15 minute. Restul traseului pune probleme mai mari ca brâna în sine prin simplul fapt că necesită o deosebită capacitate de orientare.

De la Căminul Alpin până la Releul Coștila, de pe Platoul Bucegi, sunt aproximativ 5 km, cu 1300 metri diferență pozitivă de nivel, pe care noi i-am parcurs în 8 ore. Drept comparație, traseul Jepii Mici este lung de 5 km cu 1300 metri diferență de nivel și îl urcăm în aproximativ 2 ore.

Segmentul Refugiul Coștila - Brâna Aeriană - Creasta Văii Albe - Platoul Bucegi NU este un traseu de drumeție. Este unul de scrambling (cățărare ușoară), pe poteci nemarcate, dificil atât din punct de vedere fizic, cât și psihic.

Cel mai sigur ar fi să urci pe Brâna Aeriană pe vreme uscată, când nu se anunță temperaturi de îngheț pe Platoul Bucegi.

Totodată, ar fi bine să te asiguri că nu a plouat cu 2 zile înainte de a pleca pe traseu și, bineînțeles, că sunt nu sunt șanse de precipitații în ziua în care urci.

Orientare

Noi am am decis să explorăm acest traseu pe cont propriu, nimeni din grupul nostru nu mai fusese pe acest traseu.

De la Căminul Alpin până la Refugiul Coștila se urcă prin pădure, pe o potecă umblată. Semnalul GPS e bun.

În schimb, între Refugiul Coștila și Brâna Aeriană panta e foarte abruptă, și, din această cauză, acuratețea semnalului GPS lasă de dorit.

În mare, poteca ni s-a părut destul de clară, dar uneori dispărea brusc sau alte ori se despărțea în 2-3 potecuțe care duceau în direcții diferite.

Ne-am rătăcit de vreo două ori. În total am pierdut cam o oră bâjbâind și am consumat destul de multă energie mergând aiurea, pe poteci greșite.

Etapele traseului

Căminul Alpin - Refugiul Coștila

3 km, 700 D+, 2 ore

Urcarea de la Căminul Alpin până la Refugiul Coștila durează cam 2 ore, în care se parcurge o distanță de 3 km cu 700 de metri diferență de nivel.

Tot traseul este prin pădure, poteca este destul de lată și vizibilă iar urcarea este moderată.

Primii 2 km sunt comuni cu traseul marcat cu triunghi roșu care duce la Pichetul Roșu. La un moment dat, poteca spre Refugiul Coștila o ia spre stânga, despărțindu-se de traseul marcat.

Izvorul La Băncuță și Refugiul Coștila

Ultima sursă de apă de pe întreg traseul este izvorul de la Băncuță, care avea un debit destul de mic, undeva la 500 de metri înainte de Refugiul Coștila.

Izvorul La Băncuță
Izvorul La Băncuță

Ca izolație termică, Refugiul Coștila era în stare bună foarte bună. Priciurile nu aveau saltele. Exista posibilitatea de a-ți încarcă electronicele mici la o priză USB.

Refugiul Coștila
Refugiul Coștila

Refugiul Coștila - Intrarea pe Brâna Aeriană

1 km, 420 m D+, 3.5 ore

Traseul de la Refugiul Coștila până la intrarea pe Brâna Aeriană este nemarcat și destul de puțin umblat.

Panta este foarte abruptă, practic urci pieptiș, traseul având o lungime de doar 900 de metri în care ești nevoit să “câștigi” mai bine de 400 de metri diferență de nivel.

În pădure sunt multe poteci destul de clare, dar, după cum am aflat, unele nu duceau nicăieri, pur și simplu se terminau brusc, deci este foarte ușor să rătăcești drumul.

Uneori a trebuit să ne luptăm cu jnepenii care ocupau poteca în totalitate pentru a putea trece.

La un moment dat am ajuns la niște lanțuri care ni s-au părut destul de lungi, unde urcarea era aproape verticală.

De la refugiul Coștila am ajuns la intrarea în Brâna Aeriană după 3 ore și jumătate.

Spre Brâna Aeriană

Fiind pentru prima oară pe acest traseu și neavând pe nimeni cu noi care să cunoască drumul, ne-am bazat doar pe track-ul GPS și pe navigarea cu aplicația maps.me.

Problema a fost că pe o pantă așa abruptă, navigația cu GPS-ul nu este foarte eficientă, mai ales în pădure. Semnalul GPS nu este foarte bun și de câteva ori am reușit să pierdem traseul corect, cu ochii în track-ul de pe telefon, urmând o potecă clară, dar greșită.

Regula pe traseele marcate este că după o anumită distanță nu ai mai văzut marcajul să faci cale întoarsă până îl găsești din nou.

Ei bine, pe trasee nemarcate (și necunoscute) regula pe care noi am urmat-o a fost să ne întoarcem la ultimul loc în care semnal GPS avea acuratețe suficient de bună, ca să vedem exact unde ne aflam și încotro trebuie să ne îndreptăm.

Am ajuns la acest punct de belvedere din întâmplare

Intenția noastră a fost de a înregistra propriul track GPS pentru a ne ajuta pentru o viitoare urcare.

Văzând cât de des ne rătăcim, am zis că ar fi frumos să ne înregistrăm parcursul nostru doar pentru amuzament, dar, când am văzut că se îngroașă gluma, am decis că ar fi mai bine să ne salvăm bateria telefoanelor mobile.

Brâna Aeriană - traversarea

Este nevoie de asigurare pentru a traversa Brâna Aeriană?

Brâna Aeriană are o lungime de 90 de metri, dar e foarte expusă.

Pentru a traversa Brâna Aeriană trebuie să te ții (eventual să te asiguri) de lanțurile și cablurile fixate în stâncă.

Cablurile nu erau într-o stare foarte bună (iulie 2019), dar, ajutându-ne de ele, am traversat brâna fără să ne asigurăm (e foarte periculos să mergi așa).

Sunt mai multe sectoare de cabluri pe Brâna Aeriană, unele fiind mai mult sau mai puțin expuse ca celelalte.

Cea mai expusă porțiune este chiar cea de la începutul brânei, unde poteca s-a surpat aproape de tot și practic te deplasezi doar pe perete.

Porțiunea de la începutul Brânei Aeriane mi s-a părut atât de expusă încât am regretat că nu am luat cu noi echipamentul necesar să ne asigurăm (ham, anouri, carabiniere).

Brâna Aeriană
Brâna Aeriană - prima porțiune este cea mai expusă
Brâna Aeriană
Brâna Aeriană
Brâna Aeriană
O scurtă pauză după ce am traversat Brâna Aeriană
O scurtă pauză după ce am traversat Brâna Aeriană

Brâna Aeriană - Creasta Văii Albe - Hornul lui Gelepeanu

400 m, 220 m D+, 1 oră

Creasta Văii Albe

După ce am traversat Brâna Aeriană am continuat urcarea pe Creasta Văii Albe, cățărându-ne pe stâncă (mergând mai mult în patru labe) până la Hornul lui Gelepeanu.

Urcarea este destul de abruptă și ni s-a părut destul de solicitantă, dar nu este dificilă din punct de vedere tehnic.

La Hornul lui Gelepeanu traseul nostru intersectează Brâna Mare a Coștilei.

Hornul lui Gelepeanu - Releul Coștila

30 minute

Hornul lui Gelepeanu este are o lungime de vreo 60 de metri iar cățărarea nu este dificilă.

Din Hornul lui Gelepeanu am ieșit pe Platoul Bucegi, în apropiere de Releul Coștila. Iarba era plină de flori de colț. Eram bucuroși că pășeam din nou pe teren plat și moale.

Releul Coștila - Jepii Mici - Bușteni

4 ore

Planul inițial era ca de la Releul Coștila să ne îndreptăm spre Crucea Eroilor de pe Caraiman de unde să coborâm spre Cabana Caraiman pe Brâna Mare a Caraimanului.

Dar, odată ajunși la Coștila am decis să mergem direct la Cabana Babele de unde să cumpărăm niște apă pentru că deja o consumaserăm pe toată.

De la Cabana Babele am coborât pe Jepii Mici până în Bușteni.