Munții Ciucaș fac parte din Carpații de Curbură, fiind alcătuiți din două culmi principale: pe direcția SV-NE, culmea Ciucaș-Bratocea iar pe direcția NV-SE, culmea Gropșoarele-Zăganu.
Am ales acești munți pentru o tură de o zi deoarece sunt relativ aproape de București și oferă trasee pentru toate gusturile. Din păcate acesta este motivul pentru care uneori sunt mai aglomerați.
București – Cabana Muntele Roșu
Din București se poate ajunge pe ruta București – Ploiești – Vălenii de Munte – Cheia.
La ieșire din localitatea Cheia este un indicator care semnalizează drumul către Muntele Roșu – aproximativ 3-4 km de drum asfaltat.
Ideal ar fi să plecați foarte devreme din București. Noi am plecat pe la 8 așa că am făcut vreo 3 ore iar parcarea de la Muntele Roșu era deja plină. Cu greu am găsit un loc.
- Navigare la Cabana Muntele Roșu
Traseu Muntele Roșu – La Răscruce – Vârful Gropșoarele
Triunghi Roșu: Cabana Muntele Roșu (1280 m) – La Răscruce (1805 m): 2 ore
Cruce roșie: La Răscruce – Vârful Gropșoarele (1883 m): 30-40 minute
- Lungime: 9 km dus-întors
- Diferență de nivel: 755 m
- Punct de plecare: Cabana Muntele Roșu (1270 m)
- Altitudine maximă: Vârful Gropșoarele (1883 m)
Etapele traseului
Cabana Muntele Roșu – La Răscruce
triunghi roșu, 2 ore
Am plecat pe la 11.30 pe traseu, noi și alte câteva grupuri.
Traseul începe din apropierea Cabanei Muntele Roșu, la fel ca și cel spre Cabana Ciucaș – Vârful Ciucaș. Mulți l-au ales pe cel din urmă, fapt care nu putea decât să ne bucure.
Am început cu un urcuș susținut, în prima parte prin pădurice și apoi în plin soare prin golul alpin. Nu uitați șapca/pălăria, crema de soare și, foarte important, apa. Nu există surse de apă de traseu.
Urcușul este oarecum monoton, dar peisajul merită orice efort. Pășunea este foarte largă și generoasă așa că, dacă sunt mulți turiști pe traseu, nu ești obligat să mergi alături de ei. În plus, ai destul loc dacă vrei să te relaxezi puțin.
La Răscruce – Vârful Gropșoarele
cruce roșie, 30 minute
După aproximativ o oră și jumătate am ajuns la marcajul La Răscruce. De aici, putem continua fie către Cabana Ciucaș, fie către Vârful Gropșoarele.
Noi am ales a doua variantă și a urmat un traseu mai blând, cu pante ușoare.
Vârful Gropșoarele (1883 m)
După aproximativ 30 de minute de urcuș din Șaua La Răscruce am ajuns în cel mai înalt punct din această creastă: Vârful Gropșoarele (1883 m) care este al doilea ca înălțime din Masivul Ciucaș, cel mai înalt fiind Vârful Ciucaș (1954 m).
După ce am făcut poze cu plăcuța de pe vârf…
...am căutat un loc mai ferit unde să ne putem bucura în voie de peisaj și să ne luăm binemeritata pauză de masă. Am găsit o stâncă în apropiere care, nefiind foarte frecventată, s-a dovedit a fi plină de surprize.
Vârful Gropșoarele – Cabana Muntele Roșu
Am mai stat puțin aici pentru a ne bucura de priveliște și apoi am plecat înapoi pe același traseu.
Pe alocuri, mai ales în a doua parte a drumului, a fost mai dificil decât la urcare pentru că trebuia să fim atenți pe unde și cum călcam pentru a nu pleca cu totul la vale. Mă întreb cum reușesc să coboare cei care vin în adidași pentru că da, existau și astfel de turiști pe aici.
Este un traseu destul de frecventat, pe drum am întâlnit turiști de toate tipurile și vârstele: familii cu copii, oameni cu câini, oameni în adidași și de-alde noi.
Și iată-ne ajunși din nou în locul din care am plecat, adică în parcare.
Cabana Muntele Roșu este închisă. În zonă mai există și cabana Silva unde părea să fie ceva mișcare.
De asemenea, îți poți potoli foamea cu un mic și un cartof de la „restaurantul” cu specific românesc încropit lângă mașini. Numai să nu îți fie și sete că un pepsi la jumătate costă aici 8 lei.
Sau poți mânca o clătită puțin mai jos, unde băiatul care ne-a servit chiar și-a scos mănușa înainte să ia banii și să ne dea restul. Am fost impresionați.
Cu aceste gânduri am plecat înapoi spre București. De data asta, drumul a durat 2h30 cum era și normal.