Parângul Mare (2519 m) este cel mai înalt vârf din Munții Parâng și vârful cu cea mai mare proeminență din România: ca să ajungi de la poale (de exemplu din Petroșani) pe Parângul Mare trebuie să urci peste 2000 m diferență de nivel.
Parângul Mare este al patrulea vârf ca înălțime din Romania, după Moldoveanu (2544 m), Negoiu (2535 m) și Viștea Mare (2527 m).
Traseul de o zi pe care l-am parcurs pornește din stațiunea Parâng, de la stația terminus a telescaunului (1670 m), urcă pe Vârful Parângul Mic (2084) și apoi continuă pe creastă până pe Parângul Mare (2519 m).
Ar fi trebuit să fie o tură banală, dar ceața densă și vântul puternic i-a făcut pe toți ceilalți drumeți care se aventuraseră pe traseu să se retragă la Parângul Mic, dacă nu mai devreme.
Fascinat de vremea interesantă, care îmi aducea aminte de dealurile din Scoția, am decis să continui singur până pe Parângul Mare și înapoi.
Video
Traseul pe Parângul Mare
Stație terminus Telescaun Parâng (1670 m) – Parângul Mic (2084 m) – Cârja (2405 m) – Parângul Mare (2519 m) și retur
Lungime traseu: 20 km
Dus-întors au fost aproximativ 20 km cu 1300 m diferență de nivel, pe care i-am parcurs în 5 ore, în mers susținut. Când vă planificați traseul țineți cont de durata de pe indicatoare, care este de 6 ore doar dus.
Etapele traseului spre Parângul Mare
Intrarea în traseu – stația terminus telescaun Parâng
Noi am ajuns la stația terminus a telescaunului Parâng, în stațiunea Parâng, cu mașina.
Dacă nu vii cu mașina, la stația terminus a telescaunului Parâng se poate ajunge pe jos direct din Petroșani, pe un drum forestier lung de 9 km, marcat cu bandă roșie, până la baza telescaunului. De acolo se poate lua telescaunul sau urca încă 3 km pe poteca de sub telescaun, astfel:
Bandă roșie: Gară Petroșani – Parcul Brădet – Stația pornire Telescaun Parâng: 2.5 ore, 9 km, 500 m D+
Bandă roșie: Stația pornire telescaun Parâng – Stația terminus telescaun: 2 ore, 2.7 km, 530 m D+
Stație terminus Telescaun Parâng (1670 m) – Vârful Parângul Mic (2084 m)
Bandă roșie, 2 ore, 2.3 km, 410 m D+
De la Complexul Turistic Parâng până pe Parângul Mic se urcă pe o potecă lată, practic un drum de piatră.
La un moment dat se ajunge la o intersecție, unde am fi putut face dreapta pe o scurtătură spre Parângul Mare, dar fiind ceață am preferat să mergem pe poteca mai bătută, adică spre Parângul Mic.
Vârful Parângul Mic (2084 m) – Vârful Cârja (2405 m) – Vârful Parângul Mare (2519 m)
Bandă roșie, 4 ore, 7.1 km, 680 m D+, 170 m D-
De pe Parângul Mic se continuă pe creastă, pe o potecă bine bătătorită, fără dificultăți tehnice.
De la Refugiul Cârja poteca devine ușor mai accidentată și se traversează niște zone cu bolovani de piatră (șisturi erodate).
Uneori, poteca merge chiar pe marginea prăpastiei, deci mare grijă dacă e vânt puternic.
Deși se desfășoară în marea majoritate la peste 2000 de metri altitudine, dificultatea traseului pe creasta Parângului este destul de mică.
Urcușul este domol, iar poteca nu e accidentată, practic te îmbie la alergare.
Era ceață și nu cunoșteam deloc zona, dar nu am avut probleme de orientare, poteca era destul de clară.
Vremea în Munții Parâng
Ca în toți munții înalți, vara, în special după ora 12:00, sunt șanse mari să aibă loc furtuni cu trăsnete. Creasta este expusă și nu există adăpost. Refugiul Cârja e din piatră, nu știu câtă protecție oferă.
Pe creastă, vântul a bătut constant dinspre S-V cu 60-70 km/h, iar pe vârf avea peste 100 km/h, abia am putut sta acolo preț de 2-3 minute.