Cuprins:

În tura din Iezer din ianuarie 2021 am folosit pentru prima oară rachetele de zăpadă la o tură lungă.

Ce modele de rachete de zăpadă avem

Ne-am cumpărat rachetele de la magazinul Nootka, după ce în prealabil am studiat puțin oferta (destul de restrânsă la acea vreme) de la magazinele din București.

Ferrino Snowshoes Trek Special

Ferrino Snowshoes Trek Special

Modelul pe care îl folosesc eu este  Ferrino Snowshoes Trek Special.

Au cadrul din aliaj de aluminiu profil T, câte o gheară cu 3 colți și 9 crampoane. Cântăresc 2.55 kg.

Înălțătorul de călcâi se pune destul de greu pe poziție, în rest sunt mulțumit de ele.

Ferrino Snowshoes Miage Special

Ferrino Snowshoes Miage Special

Modelul pe care îl folosește Diana este Ferrino Snowshoes Miage Special. Au cadrul din plastic, câte o gheară cu 3 colți și 6 crampoane. Cântăresc 2.10 kg.

Cum am ales rachetele de zăpadă

Până acum putem spune că suntem mulțumiți de achiziția făcută. Rachetele pe care le avem și-au făcut bine treaba în Iezer.

Între timp, oferta s-a mai diversificat, inclusiv la Decathlon au început să aducă o gamă mai largă de modele.

Iată care au fost criteriile după care ne-am ales rachetele de zăpadă:

Ne-a interesat ca rachetele de zăpadă să aibă:

  1. o suprafață suficient de mare ca să susțină minim 100 de kg
  2. legături reglabile, ușor de folosit
  3. suficiente crampoane pentru aderență pe zăpadă înghețată
  4. înălțător pentru călcâi, util pentru pantele abrupte
  5. prețul - bugetul pentru o pereche de rachete a fost în jurul valorii de 600 de lei

Bineînțeles, încă un criteriu de care ai putea ține cont ar fi greutatea rachetelor.

Dacă prețul nu e o problemă și cauți niște rachete mai tehnice, ar trebui să te uiți la oferta de la MSR și să citești și ghidul lor despre cum să-ți alegi rachetele de zăpadă.

Cum e să mergi pe rachete de zăpadă

Înainte de tura din Iezer, în care m-am înțeles foarte bine cu rachetele, am avut ocazia să le mai folosesc doar o singură dată, pe o distanță mai scurtă scurtă, în Piatra Mare.

Din păcate nu am știut că fără bețe de trekking e foarte greu să-ți ții echilibrul odată ce ți-ai pus rachetele de zăpadă în picioare. Așa că, după ce am luat vreo 3-4 căzături am decis că ar fi mai bine să le car în spate decât să risc o accidentare.

De data asta însă am venit pregătit. Bețele de trekking au făcut diferența și totul a mers bine. Mi-am pus rachetele chiar de la începutul traseului și am mers cu ele fără probleme până la Refugiul Iezer, apoi, a doua zi, pe creastă.

Pentru că au crampoane și o gheară cu trei colți, rachetele se pot folosi eficient și pe pante destul de abrupte, în zone cu zăpadă bătătorită sau gheață.

Rachetele s-au comportat excelent la urcarea pe poteca bătută din pădure, dar și-au arătat adevărata utilitate abia după ce am ieșit în golul alpin, unde era un pulver în care, fără ele, m-aș fi afundat până la genunchi.

În schimb, pentru Diana a fost chiar prima oară când a pus rachetele în picioare:

La început m-au incomodat, după ce m-am obișnuit mi s-au părut foarte utile și mi-au ușurat urcușul. La coborârea din creastă m-au incomodat iar, semn că nu știam să le folosesc cum trebuie, pe când Alex și Cristina au zburdat cu ele, de-abia am ținut pasul cu ei.
Diana

Ce avantaje oferă rachetele de zăpadă

În anumite cazuri, rachetele de zăpadă sunt esențiale pentru reușita turei

Aș spune că, în unele cazuri, rachetele de zăpadă îți pot ușura deplasarea prin zăpada mare de până la 3 ori.

Pe timp de iarnă nu m-aș aventura în turele lungi fără rachete de zăpadă.

Deplasarea prin zăpadă mare, fără rachete, este anevoioasă și te poate slei repede de puteri. Mai mult, acest efort susținut poate duce la deshidratare. Iarna, sursele de apă în stare lichidă sunt limitate.

Cu rachetele de zăpadă îți poți estima viteza de deplasare chiar dacă nu cunoști consistența zăpezii

De exemplu, la tura din Iezer ne-am permis să plecăm de la refugiu spre creastă după ora 10 dimineața.

Fără rachete ar fi trebuit să plecăm mult mai devreme, pentru că, neavând detalii despre consistența zăpezii de pe creastă, ne-ar fi fost imposibil să estimăm cât vom face de la Refugiul Iezer până pe Vârful Bătrâna.

În tura din decembrie spre Vârful Lespezi ne-am fi afundat în zăpadă până la brâu pe alocuri, dacă nu am fi avut norocul să găsim zăpada deja spartă.

Persoanele care au pornit înaintea noastră au făcut cu câteva ore mai mult ca noi până la "bolovan" (~2300 m altitudine).

Rachetele de zăpadă scad șansele de accidentare

Odată, având în spate un rucsac nu foarte greu, am pățit o accidentare stupidă: stăteam pe loc, când piciorul drept mi s-a afundat pe neașteptate în zăpadă.

Glezna mi-a fost ținută de către bocanc și astfel tot șocul a fost preluat de genunchi, care s-a hiperextins, iar rezultatul a fost "catastrofal". În primele 5 minute am simțit o durere îngrozitoare, care apoi s-a mai atenuat pe măsură ce genunchiul a început să se umfle. Recuperarea completă a durat aproximativ 12 luni.

Rachetele de zăpadă pot contribui la crearea unei poteci sigure

Atunci când mergem fără rachete putem lăsa în zăpadă gropi adânci, care se pot transforma în adevărate capcane, vezi accidentul de mai sus.

Mi se pare ușor absurd să obligi pe cineva să folosească rachete de zăpadă pe motiv că strică poteca, dar se pare că în unele părți ale lumii există niște mici conflicte între cei care practică schiul de tură sau merg pe rachete de zăpadă și cei care preferă să meargă doar în bocanci.

Ce dezavantaje au rachetele de zăpadă

Rachetele de zăpadă de calitate sunt relativ scumpe

Rachetele ieftine, de plastic, se pot rupe destul de ușor. Iar cu cât ești mai greu, cu atât ai nevoie de unele din material mai rezistent.

Eu am preferat rachete cu ramele de aluminiu, pentru că, împreună cu rucsacul încărcat pentru ture de mai multe zile, cântăresc mai mult de 100 de kg.

În situațiile în care, din anumite motive aș fi nevoit să mă retrag rapid din tură, vreau să fiu sigur că rachetele de zăpadă nu vor ceda. La fel și bețele de trekking, din acest motiv mi-am luat unele din aluminiu, care deși sunt mai grele ca cele din carbon, sunt mai rezistente.

Rachetele de zăpadă sunt grele

Rachetele de zăpadă cântăresc în jur de 2.5 kg, acesta e motivul pentru care e mai ușor să le porți în picioare decât să le cari în spate.

Rachetele de zăpadă sunt destul de voluminoase.

Dacă trebuie să le cari în spate, de exemplu pe o creastă expusă unde ai nevoie de colțari, te pot incomoda destul de mult, mai ales dacă mai bate și vântul cu putere.

Nu în ultimul rând, trebuie ținut cont de faptul că ocupă foarte mult loc, atât în portbagaj, cât și în casă.

Rachetele de zăpadă nu pot fi folosite în siguranță fără bețe de trekking

Nu știu dacă e neapărat un dezavantaj și nici măcar dacă e o regulă, dar e bine de luat în calcul că e destul de neplăcut să mergi pe rachete fără bețe de trekking.

Eu am luat câteva căzături zdravene atunci când am mers pe rachete de zăpadă fără bețe.

Atenție: bețele de trekking trebuie să aibă și rozetă pentru zăpadă.