Cuprins:

Pe 15 septembrie 2023 am făcut o tură de o zi de la Prionia pe Vârful Mytikas, cel mai înalt vârf al Muntelui Olimp din Grecia. Am urcat pe Mytikas prin Culoarul Louki, apoi am continuat spre Vârful Skala și Vârful Skolio. Ne-am întors la Prionia, unde am ajuns după 12 ore de la pornirea în traseu.

Traseu Prionia - Refugiul A - Zonaria - Culoarul Louki - Mytikas -Skala - Skolio - Skala - Refugiul A - Prionia (20 km, 2100 m+, 12-14 ore)
Traseu Prionia - Refugiul A - Zonaria - Culoarul Louki - Mytikas -Skala - Skolio - Skala - Refugiul A - Prionia (20 km, 2100 m+, 12-14 ore)

Muntele Olimp

Muntele Olimp este cel mai înalt din Grecia. Are o înălțime de 2917 metri (Vârful Mytikas) și o proeminență topografică de 2353 m. Se află la doar 7 km de Marea Egee.

Cele mai înalte vârfuri ale Muntelui Olimp sunt:

  • Mytikas (2917 m)
  • Stefani (2909 m)
  • Skolio (2905 m)
  • Skala (2882 m)

Dacă traseul spre Skala și Skolio nu pune probleme tehnice, cel spre Mytikas presupune cățărare prin zone foarte expuse, cu pericol de alunecare pe stânci și căderi de pietre. Pentru Stefani am înțeles de aici că ar fi nevoie de echipament de cățărare.

Prionia

Prionia este situată la 1100 m altitudine și este cel mai înalt punct până unde se poate ajunge cu mașina pe Muntele Olimp. De aici pornește cel mai scurt traseu spre Mytikas: 10 km și 2000 m diferență de nivel.

Drumul până la Prionia este asfaltat, iar parcarea este gratuită. Aici se află un izvor, un restaurant și toalete publice.

La Prionia se poate ajunge și pe jos din localitatea Litochoro, făcând o drumeție ce durează aproximativ 4 ore, prin frumosul canion Enipeas.

Parcarea de la Prionia

La jumătatea drumului (ca diferență de nivel) dintre Prionia și Mytikas se află Refugiul A "Spilios Agapitos", care poate servi ca punct de odihnă și realimentare.

De la Prionia până la Refugiul A "Spilios Agapitos" sunt 7 km și 1000 metri diferență de nivel, care pot fi parcurși în aproximativ 3 ore.

De la Refugiul A până pe Mytikas mai trebuie urcați încă 1000 de metri diferență de nivel pe o distanță de numai 3 km, ceea ce implică încă vreo 3 ore de drumeție solicitantă urmată de niște scrambling în ultima parte.

În medie, un circuit de la Prionia până pe Mytikas și înapoi durează aproximativ 12 ore.

Traseu Prionia - Refugiul A "Spilios Agapitos"

  • durată: 3 ore, 6.6 km, 1000 m+
  • marcaje: potecă marcată discret cu E4
  • dificulate: medie

Am ajuns la Prionia cu mașina, în jurul orei 7:30 dimineața. Am fost plăcut surprinși să găsim suficiente locuri libere în parcare, Prionia fiind un punct de plecare destul de popular printre cei care doresc să exploreze Muntele Olimp.

Am pornit de la Prionia la ora 7:40 dimineața în formație de patru, iar ulterior ne-am împărțit în două echipe de câte doi, în funcție de ritmul de mers și de experiență.

Nu aveam semnal la telefon, iar ultima oară când verificasem prognoza meteo exista posibilitatea să se formeze o furtună cu descărcări electrice în jurul orei 13:00. Prin urmare, ne-am propus să încercăm să ajungem la vârfuri înainte de acea oră.

Diana și Nicoleta aveau ca obiectiv principal să ajungă la Refugiul A și apoi, în măsura în care timpul o va permite, să continue spre Vârful Skala.

Eu am făcut echipă cu Dan și am început să ne mișcăm într-un ritm mai susținut. Planul era să urcăm pe Mytikas prin Culoarul Louki, apoi să continuăm pe creastă spre Vârful Skala și de acolo să facem un mic ocol și până pe Vârful Skolio - al treilea cel mai înalt vârf al Muntelui Olimp.

Ca dificultate, poteca de la Prionia spre Refugiul A nu pune mari probleme; este destul de lată până la altitudinea de 1700 de metri, apoi devine ceva mai abruptă și pe alocuri accidentată.

Marcajele sunt discrete, aproape inexistente, dar nu prea ai cum să te rătăcești, poteca fiind clară. La intersecțiile cu alte trasee sunt montate indicatoare.

Indicatoarele de pe traseu au fost vandalizate
Vedere spre vârfuri
Zoom spre Zonaria și cele mai înalte vârfuri ale Muntelui Olimp

De la Prionia până la Refugiul A, aflat la 2100 m altitudine, am făcut 2 ore și 15 minute.

Refugiul A "Spilios Agapitos"

Traseu Refugiul A (2060 m) - Zonaria - Culoarul Louki - Mytikas

  • durată: 3 ore, 3 km, 1000 m+
  • marcaje: potecă marcată discret cu E4 până la intersecția cu Zonaria, apoi aproape nemarcat
  • dificultate: medie până la Culoarul Louki, apoi mare

Am pornit din nou la drum după o pauză de 15 minute la Refugiul A "Spilios Agapitos". Vremea era în continuare bună, iar vizibilitatea excelentă.

La scurt timp după ce am plecat de la Refugiul A, ne-am intersectat cu traseul ce duce la Refugiul C "Kakalos" și Platoul Muzelor, dar am continuat tot pe E4 către "summits" (vârfuri).

Zonaria

La ora 11:00 am ajuns la altitudinea de 2500 metri, unde, din traseul principal, E4, se desprinde o potecă la dreapta, spre Zonaria. Această intersecție era marcată simplu, de acest indicator:

Ruta normală (E4) spre stânga, Zonaria spre dreapta

Am făcut dreapta, spre Zonaria.

Zonaria este panta de sub Mytikas unde s-au format niște brâuri orizontale paralele de piatră. Conform acestui site, Zonaria înseamnă "centuri".

Zonaria
Zonaria

Poteca nu este marcată aproape deloc, dar e vizibilă. Urcă ușor până la 2700 m altitudine, de unde încep traseele prin culoarele abrupte spre Mytikas.

Zonaria
Formațiuni de piatră

Culoarul Louki

  • 150-200 m înălțime
  • marcaj: punct albastru cu contur galben
  • durată parcurgere: 30 minute - 1 oră
  • dificultate mare, segment expus și periculos

La aproximativ 1.3 km de când am părăsit E4 și am intrat pe poteca spre Zonaria, ajungem la intersecția cu traseul Kakoskala, iar după încă 200 de metri la intersecția cu Culoarul Louki, pe care vom urca până pe Mytikas.

Traseul pe Culoarul Louki este marcat cu punct albastru cu contur galben.

Culoarul Louki - dificultate

Louki este un culoar înalt de aproximativ 200 de metri, unde trebuie să-ți folosești și mâinile ca să înaintezi. Cățărarea este ușoară, prizele fiind mari, asemănător cu ce găsim în Piatra Craiului pe Lanțuri, dar fără cabluri ajutătoare.

Culoarul Louki este foarte abrupt, iar expunerea este mare, o cădere putând avea consecințe fatale.

Există pericolul ca echipele aflate mai sus să disloce pietre, deci purtarea căștii de alpinism este mai mult decât indicată. Mai aveam 50 de metri până pe vârful Mytikas când echipa de mai sus, formată dintr-un ghid și trei clienți, a dislocat câțiva bolovani mari care au trecut razant pe lângă noi.

Culoarul Louki
Culoarul Louki
Culoarul Louki
Culoarul Louki - Muntele Olimp
Culoarul Louki - Muntele Olimp
Culoarul Louki
Culoarul Louki

Din loc în loc s-au montat spituri. Locurile unde s-au montat spituri sunt marcate cu pătrat roșu cu contur galben.

Locurile unde s-au montat spituri sunt marcate cu pătrat roșu cu contur galben
Culoarul Louki
Culoarul Louki - un drumeț s-a încumetat să coboare
La ieșirea din Culoarul Louki

Ne-a luat 25 de minute să parcurgem Culoarul Louki, și astfel eram pe Mytikas, cel mai înalt vârf din Olimp, la ora 12:05.

Mytikas

Se pare că era o oră foarte populară de ajuns pe vârf, pentru că abia dacă am avut loc să ne așezăm într-un colțișor să facem o pauză. În schimb, la o oră după, vârful rămăsese pustiu.

Mytikas - Skala, pe creasta Muntelui Olimp

  • durată: 30 minute - 1 oră
  • marcaje: punct roșu cu contur galben
  • dificultate: mare, segment expus și periculos

După o scurtă pauză de masă pe Mytikas, am continuat pe creastă spre Vârful Skala.

Porțiunea de creastă dintre Mytikas și Skala este foarte expusă. De pe Mytikas trebuie coborâtă (descățărată) o zonă destul de lungă și abruptă unde stânca e foarte alunecoasă. După această zonă abruptă trebuie traversate alte zone expuse, dar unde prizele sunt mai mari și aderența e ceva mai bună dacă stânca e uscată.

Am avut grijă să urmăm marcajele spre Skala. La un moment dat ne intersectăm cu traseul ce coboară pe Kakoskala, care mi s-a părut destul de abrupt.

Mytikas - Skala
Mytikas - Skala
Mytikas - Skala
Mytikas - Skala
Mytikas - Skala
Mytikas - Skala
Mytikas - Skala
Privind înapoi spre Mytikas
Coborâre abruptă
Coborâre abruptă
Un ultim hornuleț și am ieșit pe Vârful Skala

Am ajuns pe Vârful Skala la ora 13:10.

Vedere de pe Skala spre Mytikas

Vârful Skala - Vârful Skolio

  • durată: 30 minute
  • marcaje: nu am văzut, direcție e clară
  • dificultate: mică

De pe Skala am continuat spre Vârful Skolio, mergând pe creastă cât mai aproape de marginea prăpastiei. Eram pentru prima oară aici, iar priveliștea ne-a depășit așteptările.

Vedere de pe Skala spre Skolio
Vedere spre Skolio

Pe Skolio am făcut o pauză de masă, admirând creasta Muntelui Olimp în toată splendoarea sa. Nici urmă de furtuna anunțată.

Vedere de pe Skolio spre Stefani, Mytikas și Skala
Vedere de pe Skolio spre Stefani, Mytikas și Skala
Borna de pe Vârful Skolio
Vârful Skolio

De pe Skolio ne-am întors pe același drum spre Skala, unde la scurt timp (ora 14:30) au ajuns și Diana și Nicoleta.

Vârful Skala - Refugiul A - Prionia

De pe Skala am coborât toți patru împreună.

La Refugiul A am făcut iar o pauză, de data asta ceva mai lungă. Ne-am hidratat cu o supă de pui excelentă și cafea grecească, apoi am pornit din nou la drum spre Prionia.

Am ajuns la mașină la ora 19:20, la aproximativ 12 ore de la plecarea în traseu.

Coborârea ni s-a părut lungă și obositoare, așa că la final ne-am răcorit puțin în apele râului Enipeas.

Râul Enipeas
Râul Enipeas