Cuprins:

Creta este cunoscută atât pentru plajele superbe, dar și pentru traseele de drumeție spectaculoase.

Dacă ar fi să alegi un singur traseu de drumeție de o zi în Creta, acesta ar trebui să fie, fără îndoială, Canionul Samaria.

Canionul Samaria se află în sud-vestul Insulei Creta și este de o frumusețe aparte. Cu o lungime de 16 km, Canionul Samaria este cel mai lung din Europa. Din anul 1962, are statut de Parc Național și atrage o mulțime de vizitatori.

Canionul Samaria

Canionul Samaria - program de vizitare

Canionul Samaria este deschis pentru vizitare zilnic în perioada 1 mai - 15 octombrie. În cazuri excepționale de vreme nefavorabilă, acesta poate fi închis pentru siguranța turiștilor.

⚠️
Este foarte important să intri în Canionul Samaria înainte de ora 13:00 dacă vrei să-l parcurgi întregime, altfel rangerii nu te vor lăsa să vizitezi decât o mică parte din el!

Programul de intrare în canion este următorul:

 • între orele 07:00 - 13:00, pentru vizitatorii care vor să parcurgă întreaga rută (Xyloskalo-Agia Roumeli sau Agia Roumeli-Xyloskalo).
 • De la intrarea din nord, adică de la Xyloskalo, după ora 13:00 și până la ora 15:00, accesul este permis numai în primii 2 km din parc, până la locul de popas Neroutsiko.
 • De la intrarea din sud, dinspre Agia Roumeli, după ora 13:00 și până la ora 16:00, vizitatorii vor fi lăsați să se plimbe doar 2 km în interiorul parcului, până la locul de popas Christos.
 • toți vizitatorii trebuie să părăsească parcul la ora 18:00 cel târziu

Canionul Samaria - transport și logistică

Dacă vrei să parcurgi Canionul Samaria la vale, așa cum este recomandat, trebuie să pornești de lângă satul Omalos, de la Xyloskalo. Xyloskalo se află la o oră de condus de Chania, la 1250 m altitudine.

Traseul se încheie la Agia Roumeli - un mic sat de pe coasta Mării Mediterane.

Primii 13 km sunt chiar prin canion, urmați de încă 3 km pe drum pietruit până în localitatea Agia Roumeli. Deci, în total ar fi cam 16 km, în care se coboară 1300 de metri diferență de nivel. Această distanță se parcurge în 6-7 ore.

Din cauza lungimii și a programului strict de vizitare, practic nu este timp pentru a parcurge traseul Xyloskalo - Canionul Samaria - Agia Roumeli dus-întors în aceeași zi decât dacă alergi, deci singura opțiune realistă pentru a te întorce la Xyloskalo în aceeași zi este cu transportul în comun.

Noi ne-am hotărât din scurt să vizităm canionul, și aproape că eram gata să renunțăm văzând cât de complicat părea totul: aveam închiriată o mașină, dar ar fi trebuit să o lăsăm sus, la Xyloskalo, să parcurgem traseul prin canion până la Agia Roumeli, apoi să luăm feribotul până în Sougia și de acolo un autobuz înapoi la Xyloskalo.

Ne întrebam ce vom face dacă pierdem autobuzul din Sougia sau nu mai găsim locuri. Din fericire, totul este foarte bine pus la punct:

 • Atenție! Programul de mai jos era valabil în iunie 2023 și poate suferi modificări. Consultă programul pe site-ul oficial Ktel, de unde poți cumpăra biletele online.

Autobuze KTEL spre Xyloskalo

 • Chania - Xyloskalo: zilnic, la orele 05:00, 06:15, 07:45, 08:45
 • Sougia - Xyloskalo: zilnic, la ora 07:00

Cel mai bine ar fi să-ți cumperi din timp biletul la autobuzul de întoarcere ca să fii sigur că ai locul asigurat. Noi l-am procurat de la cafeneaua de lângă parcarea de la Xyloskalo.

La Xyloskalos am ajuns cu mașina închiriată, pe care am lăsat-o în parcarea cu plată de la Xyloskalo (5 euro/zi).

Feribot Agia Roumeli - Sougia

 • zilnic, pleacă din Agia Roumeli la ora 17:30

Din Agia Roumeli, va trebui să iei un feribot până în Sougia, unde te vor aștepta autobuzele Ktel.

Feribotul din Agia Roumeli pleacă spre Sougia la 17:30, iar călătoria durează în jur de 45 de minute. Biletul de feribot l-am cumpărat din Agia Roumeli, de la chioșcul de aici.

Autobuze KTEL din Sougia

 • Sougia - Chania: zilnic, la ora 18:15
 • Sougia - Xyloskalo, zilnic, la ora 18:15

Autobuzule din Sougia sunt programate să plece la 18:15, dar vor aștepta să sosească feribotul din Agia Roumeli.

Am pornit din Sougia abia în jurul orei 19:00, după ce șoferul s-a asigurat că s-au ocupat toate locurile rezervate. Călătoria cu autocarul până în Xyloskalo a durat cam o oră. Dacă vrei să admiri priveliștea, așează-te pe rândul din dreapta, chiar merită.

Costuri

 • parcare Xyloskalo: 5 EUR/zi
 • bilet autobuz Sougia - Xyloskalo: 5 EUR/pers. L-am cumpărat de la cafeneaua de la Xyloskalo, înainte de a porni în traseu, pentru a ne asigura locul în autobuz.
 • bilet vizitare Canionul Samaria: 5 EUR/pers. L-am cumpărat de la intrarea în canion și a trebuit să îl prezentăm la ieșire.
 • bilet feribot Agia Roumeli - Sougia: 15 EUR/pers

Traseu Xyloskalo - Canionul Samaria - Agia Roumeli

 • lungime: 13 km prin canion + 3 km pe drum pietruit
 • durată: 6-7 ore
 • diferență de nivel cumulată: 1300 m-, 98 m+

Traseul de hiking prin canion pornește de la altitudinea de 1250 de metri, de la Xyloskalo, localitatea Omalos, la o oră de condus de Chania, și se termină la Agia Roumeli - un mic sat pe coasta Mării Mediterane.

Hartă traseu Xyloskalo - Canionul Samaria - Agia Roumeli
Traseu Xyloskalo - Canionul Samaria - Agia Roumeli, profil altitudine

Canionul Samaria - echipament necesar

 • pantofi cu aderență bună (stâncile sunt alunecoase)
 • cremă de soare
 • minim 1 litru de apă. De-a lungul canionului sunt mai multe puncte de unde vei putea realimenta cu apă
 • ceva merinde pentru drum (ultimul punct de unde poți cumpăra snacksuri este la cafeneaua de la Xyolscalo, înainte de intrarea în canion)
 • costumul de baie, dacă vrei să te răcorești în mare la Agia Roumeli

Canionul Samaria - dificultate

Doar primii 3.5 km de la intrarea în Canionul Samaria pot fi considerați ceva mai solicitanți, în sensul că se coboară destul de mult, aproximativ 500 de metri diferență de nivel, însă traseul este bine amenajat, cu trepte din piatră și balustrade din lemn.

În primii 3 km panta este mai accentuată

În rest, traseul este destul de ușor, coborârea este plăcută, dar trebuie mare atenție să nu aluneci pe pietre, multe dintre ele fiind lustruite bine, atât de apă cât și din cauza traficului intens din canion. E nevoie de pantofi de drumeție, cu aderență bună.

Primii 13 km sunt chiar prin canion, urmați de încă 3 km pe drum pietruit până în localitatea Agia Roumeli. Deci, în total ar fi cam 16 km, în care se coboară 1300 de metri diferență de nivel.

Canionul Samaria

Întreg traseul se poate parcurge în tihnă, cu suficiente pauze, în aproximativ 7 ore.

Noi am pornit în traseu la ora 11 dimineața.

Partea bună a fost că plecând la această oră mai înaintată am întâlnit foarte puțină lume pe traseu. Partea mai puțin bună a fost că a trebuit să grăbim puțin pasul pentru a ajunge la timp în Agia Roumeli ca să prindem feribotul de 17:30.

Astfel, am ajuns să parcurgem traseul Xyloskalo - Canionul Samaria - Agia Roumeli în 5 ore și jumătate și ne-a rămas o oră de odihnă la malul mării.

Canionul Samaria - galerie foto

Fiecare kilometru de traseu este marcat de câte o bornă de piatră, iar peisajul se schimbă pe măsură ce te apropii de mare.

Fotografiile de mai jos au fost făcute pe 18 iunie 2023.

Acolo unde pericolul de căderi de pietre e mai mare s-au montat plase
Se zice că celui care așează o piatră aici i se va îndeplini o dorință
Canionul Samaria
Canionul Samaria
Canionul Samaria - borna de la km 10. Mai avem încă 3 km până la ieșirea din canion
Începem să întâlnim lume
Traversăm de mai multe ori firul apei pe niște podețe de lemn
Agia Roumeli
Agia Roumeli
Agia Roumeli

De pe feribot am zărit zecile de autocare care așteptau să vină turiștii din Agia Roumeli. Unele erau KTEL, însă multe dintre ele ale unor operatori privați, agenții de turism.

Sougia - zeci de autocare așteaptă turiștii care vin cu bacul din Agia Roumeli
Sougia

Linkuri utile