Cuprins:

Sâmbătă, 20.02.2021, într-o zi de iarnă cu vreme închisă, apăsătoare, am încercat împreună cu Leo să ajungem pe creasta Pietrei Craiului urcând pe traseul Lehmann.

Traseul Carol Lehmann e pornește chiar de lângă Cabana Curmătura și urcă până în Șaua Padinei Închise (1935 m altitudine), pe creasta Pietrei Craiului.

⚠️
Atenție! Acest traseu a fost parcurs iarna, dar în condiții favorabile. Înainte de a te aventura iarna pe orice traseu, oricât de simplu ți s-ar părea, urmărește prognoza meteo și buletinul nivometeorologic și confirmă la Salvamont că traseul pe care l-ai ales poate fi parcurs în siguranță și echipează-te corespunzător!

Traseul este marcat cu bandă albastră, iar pe timp de vară poate fi parcurs în aproximativ 2 ore. Iarna este considerat "inaccesibil", conform specificațiilor de pe indicatorul de la intrarea în traseu.

Traseul Lehmann (bandă albastră)

Cum am ajuns la poalele Munților Piatra Craiului

La 6 dimineața am plecat cu mașina din București, cu destinația Fântâna lui Botorog, care se află la câțiva km de orașul Zărnești.

Am fi putut ajunge și cu transportul în comun, plecând cu trenul CFR de 6:00 din București la Brașov și apoi luând primul tren Regio-Călători spre Zărnești.

Fântâna lui Botorog - Cabana Curmătura

În jur de 10:30 dimineața am pornit de la Fântâna lui Botorog pe traseul marcat cu bandă galbenă, spre Cabana Curmătura.

În Poiana Zănoaga nu era aproape deloc zăpada, iar solul era înghețat.

Poiana Zănoaga

Am mers cu grijă pentru că pe traseu se aluneca destul de ușor cu bocancii rigizi de iarnă. Deși aveam colțarii la noi, aici ar fi mers la fix niște gheruțe.

Am ajuns la Curmătura după vreo 2 ore. Am fost întâmpinați de Portocală, care stătea zgribulit pe gardul din fața cabanei.

Aici am făcut o scurtă pauză.

Portocală

Cabana Curmătura - Traseul Lehmann - spre Șaua Padinei Închise

Se făcuse deja ora 13:00.

Planul de acasă era să urcăm pe Lehmann în creasta Pietrei Craiului, de acolo de acolo să continuăm până pe Vârful La Om, și să petrecem noaptea la refugiul din Șaua Grindului. Deja era destul de târziu și era clar că asta nu se va întâmpla. Ne doream ca măcar să ajungem până la Refugiul Ascuțit.

Traseul Carol Lehmann este marcat cu bandă albastră. Pornește de la Cabana Curmătura și urcă până în Șaua Padinei Închise (1935 m altitudine), pe creasta Pietrei Craiului.

Pe indicatorul de la începutul traseului scrie că acesta este "inaccesibil iarna" și, pe bună dreptate, poteca traversează mai multe culoare de avalanșă.

Urme de avalanșă

Pe la 1600 metri altitudine, din Lehmann se poate face dreapta, spre Hornul Găinii, un traseu nemarcat care duce în creasta Pietrei Craiului.

Zărisem niște drumeți care își croiau drum prin nămeții din Hornul Găinii, dar am decis să continuăm pe Lehmann.

De obicei când vrem să fim siguri că ajungem unde ne-am propus, "trișăm" puțin, alegând o zi cu vreme bună și un traseu suficient de facil. Eventual plecăm la drum duminica, când multe poteci sunt deja bătute. Ei bine, în sâmbăta aceea am decis să facem fix opusul.

Pantă foarte abruptă

Urcarea pe Lehmann a fost anevoioasă, dar satisfăcătoare. Am avansat cu greu, spărgând zăpada, traversând culoare de avalanșă și zone expuse.

Ne-a luat vreo 4 ore să urcăm până la altitudinea de 1850 m. Adică doar vreo 400 de metri diferență de nivel față de Cabana Curmătura.

Mai aveam 130 m diferență de nivel de urcat până în Șaua Padinei închise, dar pur și simplu ne-a fost imposibil să avansăm prin zăpada în care ne afundam până la brâu.

În plus, mai aveam de traversat un culoar foarte expus, unde riscul de avalanșă era mare.

O porțiune expusă

Înapoi la Cabana Curmătura

Am decis să ne întoarcem.

Am ajuns pe lumină la Cabana Curmătura unde am stat preț de câteva beri, apoi ne-am îndreptat spre stâna din apropierea cabanei unde am petrecut noaptea.

Sala de mese din Cabana Curmătura
În podul stânei de lângă Cabana Curmătura
Lux

Filmulețul turei din acea zi:

lehmann-piatra-craiului-1