Cuprins:

Vârful La Om (Piscul Baciului) este cel mai înalt vârf din Piatra Craiului (2238 m).

Pe timp de vară, de la Refugiul Grind (1620 m) se poate ajunge pe Vârful La Om urcând pe traseul marcat cu bandă roșie. Pe timp de iarnă însă, pe această potecă riscul de avalanșă este mare, așa că o variantă mai sigură spre vârf este muchia din dreapta potecii (cum urci), numită Colții Găinii.

⚠️
Atenție! Acest traseu se poate parcurge iarna doar în condiții favorabile.

Înainte de a te aventura iarna pe orice traseu, oricât de simplu ți s-ar părea, urmărește prognoza meteo și buletinul nivometeorologic și confirmă la Salvamont că traseul pe care l-ai ales poate fi parcurs în siguranță.

Iată cum poți ajunge iarna pe Vârful La Om pornind din satul Peștera și trecând pe la Refugiul Grind:

Traseu: Satul Peștera - Refugiul Grind - Colții Găinii - Vârful La Om și retur

Dificultate

Urcarea de la Refugiul Grind spre Vârful La Om pe Colții Găinii este solicitantă, dar traseul nu pune mari dificultăți tehnice, cu echipamentul potrivit.

Pe Colții Găinii este o zonă mai abruptă și expusă care îți va pune la încercare abilitățile de cățărare. E posibil să găsești stânca acoperită de gheață.

Echipament recomandat

  • cască de alpinism
  • colțari
  • piolet
  • bețe de trekking

Etapele traseului:

Satul Peștera - Refugiul Grind

  • marcaj: bandă roșie
  • 2-3 ore, 6 km, 500 m+

Un traseu relativ scurt (6 km, 500 m diferență de nivel) până la Refugiul Grind pornește din satul Peștera. Putem lăsa mașina pe lângă Hotel Nobillis, pe drumul DJ112G, care este asfaltat și de obicei iarna este deszăpezit.

De acolo continuăm pe drumul de pământ, trecem pe lângă Casa Folea (cea mai veche pensiune din Piatra Craiului), iar după încă vreo 250 m ajungem la o răscruce unde întâlnim un indicator. Facem stânga, urmând marcajul bandă roșie.

Peisaj de iarnă

După vreo 2.5 km ajungem în Șaua Joacă (1395 m), continuăm spre La Table, de unde mai avem doar 1.5 km până la Refugiul Grind (1620 m).

Refugiul Grind, Piatra Craiului (1620 m alt)

Refugiul Grind - Colții Găinii - Vârful La Om

  • nemarcat
  • 3 ore, 1.5 km, 600 m+

Așa cum am menționat mai sus, pentru a urca iarna de la Refugiul Grind la Vârful La Om, trebuie să mergem pe muchia Colții Găinii. Acest traseu nu este marcat, deci necesită abilități de orientare în teren.

Pentru a ajunge pe Colții Găinii, de la Refugiul Grind noi am urcat pe traseul de vară până la altitudinea de aproximativ 1900 de metri, apoi am cotit spre dreapta, căutând să urcăm cât mai pe muchie, lăsând poteca de vară în stânga, așa cum se vede în imaginea de mai jos:

Poteca de vară apare cu alb, iar cu roșu traseul pe Colții Găinii urmat de noi
Colții Găinii

Fotografiile de mai jos sunt făcute la coborârea de pe Vârful La Om pe Colții Găinii:

Vârful La Om
Vedere spre Nord
Colții Găinii - mergem chiar pe muchie
Ajungem la o zonă unde trebuie să descățărăm
O porțiune mai tehnică
Refugiul Grind

Bonus: Vârful La Om - Refugiul din Șaua Grindului

  • durată: 15 minute

De pe Vârful La Om putem continua pe Creasta Pietrei Craiului spre Sud. După vreo 10-15 minute ar trebui să ajungem la Refugiul din Șaua Grindului.

Creasta Sudică
Refugiul din Șaua Grindului

Mai multe imagini cu Colții Găinii puteți vedea în a doua parte a clipului de mai jos:

Video: O tentativă de Sudică și coborâre pe Colții Găinii

La o săptămână după ce am fost pe Creasta Nordică, am încercat să parcurgem și creasta sudică a Pietrei Craiului, dintre Vârful La Om și Șaua Funduri, dar a trebuit să ne retragem din cauza vântului prea puternic.