Atenție, acest articol este despre un traseu de cățărare pe mai multe lungimi de coardă (nu scrambling!), prin locuri expuse și periculoase din abruptul vestic al Munților Pietrei Craiului.
Echipament necesar
- coardă 60 metri
- nuci mici și medii
- frienduri 0.3-1 BD Camalot
- bucle alpine 120 cm
- ham, cască, annouri, prusice, dispozitive de filat și rapel
- magneziu
- espadrile (am urcat de fiecare dată cu pantofii de approach, dar am avut espadrilele în rucsac, ca backup)
Dificultate
- Traseu de cățărare cu approach pe văi de abrupt
- Grad: 2B, 4c/4c+ conform descrierii de pe ClimbRomania
- Protecții fixe în traseu: pitoane vechi
- Durată circuit din Plaiul Foii: 8-10 ore
Traseul spre Creasta Frumoasă
Traseul spre Creasta Frumoasă începe din Secundarul Călinețului, care se desprinde spre stânga (în sensul de urcare) din Padina lui Călineț, la altitudinea de aproximativ 1800 m.
Pentru a ajunge la intrarea în Creasta Frumoasă, ai nevoie de o bună orientare în teren. Trebuie în primul rând să ajungi în firul Padinei lui Călineț, apoi să intri în Călinețul Secundar, și apoi să identifici brâna care te va duce la baza primei lungimi a Crestei Frumoase.
- vezi aici cum se ajunge în Padina lui Călineț
Odată ajunși în Padina lui Călineț, trecem de această săritoare cu fereastră:

Continuăm pe firul văii până puțin înainte de săritoarea de mai jos:

Înainte de această săritoare, pe partea dreaptă cum urcăm, se deschide o potecă printre jnepeni. Recomand urcarea pe această potecă pentru că de pe ea vom putea observa - privind spre stânga - Călinețul Secundar, pe firul căruia va trebui să intrăm.

Urcăm preț de câteva minute pe această potecă, iar când observăm că se bifurcă spre stânga, ținem și noi stânga până când intrăm din nou în firul Padinii lui Călineț.

Poteca ar trebui să ne lase chiar la confluența cu Călinețul Secundar, pe care vom începe să urcăm:

Nu după mult timp, ajungem la acest bolovan care blochează firul văii:

Noi l-am abordat prin dreapta. Escaladarea lui poate pune probleme dacă nu îți alegi cu atenție prizele. Dacă plouă sunt șanse mari să îl găsești ud. Calcarul ud e alunecos, iar o cădere de aici este periculoasă.

Deasupra bolovanului, pe partea dreaptă cum urci, este un piton, dar într-un loc destul de expus. Probabil că ar fi util pentru un eventual rapel, dar nu pentru a fila secunzii.
Pentru secunzi trebuie făcută o regrupare la mobile sau la țancuri, dar cu atenție, pentru că țancurile de deasupra bolovanului se cam mișcă. Totul este friabil aici.
Intrarea în Creasta Frumoasă
De la bolovan continuăm urcarea pentru vreo 30-50 de metri încercând să identificăm poteca ce se desprinde spre stânga și care urcă spre brâna ce ne va duce la intrarea în Creasta Frumoasă.
Această brână trece pe la baza copăceilor care apar în poza de mai jos. E nevoie să te orientezi puțin la fața locului și să urmezi poteca cea mai clară. Dacă ajungi într-un loc foarte expus, înseamnă că n-ai luat-o bine.
Intrarea pe brână apare destul de clar în acest clip la minutul 5:39: https://youtu.be/afJja9Q-vhc?t=339

Ca reper, în poza de mai jos apare bradul din poza precedentă și noi, pe brână.

Dacă urci pe firul văii mai sus de acești brazi uscați înseamnă că ai mers prea departe și trebuie să te întorci până la acel pâlc de jnepeni din stânga cățărătorului:

Dacă ai ajuns în acest loc, ești pe drumul cel bun:

Ai mare grijă pe unde și cum pășești, pentru că poteca este îngustă, abruptă și friabilă!

Vei recunoaște brâna după aceste lespezi verticale:

Aceste lespezi formează două "strâmtori" ca cea din poza de mai jos. Pe prima o ocolim pe potecuța din stânga ei...


..iar prin următoarea ne strecurăm direct.

De aici trebuie să coborâm cu grijă până la locul unde se află filatorul din poza de mai jos. Acolo este un piton de care ne putem asigura. De aici începe prima lungime.
Creasta Frumoasă - prima lungime

E recomandat să asigurăm cu anouri de 120 cm, pentru a evita frecarea corzilor.

Ne orientăm spre dreapta. De aici va trebui să descățărăm câțiva metri într-o strungă și apoi vom continua pe creastă.


Creasta Frumoasă - a doua lungime
Am continuat pe creastă până am ajuns pe o platformă îngustă unde am găsit 2 pitoane la o distanță destul de mare unul de altul (unul mai sus și unul mai jos), legate cu o cordelină neagră. Aici am regrupat.

Creasta Frumoasă - a treia lungime
Din regruparea a doua, sunt două variante de a continua.
Cea ușoară e prin stânga, spre acel pâlc de jnepeni, pe niște trepte, iar cea "grea" prin dreapta, pe lângă o fisură, unde am montat 2 frienduri.


Ca să mă pot auzi cu coechipierii, am regrupat la un copăcel.
După ce au ajuns și ei, de aici am continuat o bucată concomitent, legați în coardă, dar neasigurați, prin acel vâlcel înierbat, până la începutul lungimii finale.


Creasta frumoasă - a patra lungime
A patra lungime este ceva mai aeriană, dar nu este grea. Prizele sunt mari. Unele se mișcă, trebuie cățărat cu atenție pentru a nu le disloca.






După ce terminăm și cea de-a patra lungime, ne îndreptăm spre Acul de la Amvon, de unde începem coborârea pe Vâlcelul cu Smârdar spre Vâlcelul cu Fereastră și apoi, după 5 rapeluri, ajungem în traseul marcat, la câteva minute de Refugiul Speranțelor.




Mulțumiri lui Rupi, Victor, Laura, Marian pentru poze și companie.
Mai multe detalii aici despre traseul pe Creasta Frumoasă aici:
